Каварненец получи условно наказание за данъчно престъпление
Каварненец получи условно наказание за данъчно престъпление / netinfo

Условно наказание от 3 години „лишаване от свобода" при 4 години изпитателен срок ще изтърпи 41-годишният Атанас Ст. А. от Каварна. Добричкият окръжен съд го призна за виновен, че на 15.11.1999 г. е избегнал данъчно задължение в особено големи размери - 26 хил. лева. За това престъпление съдът му наложи 1 година и 8 месеца условно „лишаване от свобода" при 3 години изпитателен срок. 

Атанас обаче е осъден по наказателно дело от 2003 година на Районен съд - Каварна и Добричкият окръжен съд постанови той да изтърпи по-тежкото наказание и да заплати глоба от 2 500 лв. Той трябва да плати също обезщетение на държавата в размер на 26 хил. лв. плюс лихва. 

Делото се гледа като съкратено съдебно следствие по молба на обвиняемия и след като той се призна вината си и всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. 

По делото е установено, че при определяне на данъчните задължения по закона за ДДС за периода 01.10. - 31.10.1999 г., Атанас А. не е отразил в справка-декларация на  неговия ЕТ „Пасат - 68" доставка на фирма от Кюстендил с начислен данък добавена стойност 26 хил. лв. С цел да укрие получения ДДС по тази сделка, подсъдимият не е включил фактурата в дневника за продажби. При насрещна проверка Данъчна служба - Кюстендил установила, че фактурата е вписана в дневника за покупки на другата фирма. 

В последната си дума Атанас А. заяви, че съжалява за станалото, а то е по невнимание. Адвокатът му посочи дългия период, изминал от извършването на престъплението и че то е допуснато в началото на бизнеса на подзащитния му. 

Атанас А. има средно образование, женен е, работи.