Каменната зала в Двореца
Каменната зала в Двореца / Дарик Добрич
Две нови изложби се показват от днес в Културен център "Двореца" в Балчик. От 18.00 часа в галерия "Тунела" се открива самостоятелната изложба на Йорданка Йорданова, която до момента е реализирала изложби в Чехия през 2015 и 2016 г. Официален гост на събитието, наречено "Цветно" ще бъде кметът на Балчик Николай Ангелов.
 
От 19.00 ч, в Каменна зала посетителите на комплекса и ценителите на изкуството ще имат възможността да разгледат 60 графики посветени на 2000 години от смъртта на  древноримския поет Публий Овидий Назон. Изложбата "Пътят към изгнание" е проект на Музея по изкуствата в Констанца в партньорство с Румънския културен институт и е пътуваща. Гостува в осем града в четири страни, като възстановява пътя на изгнанието на Овидий от Рим до Томис. Първо творбите са били показани в Сулмона - мястото, където се е родил поетът. След това графиките са посетили Рим между 22 май и 4 юни, Бриндизи между 21 юни и 25 юни, Коринт между 27 юни и 3 юли, а от 5 до 9 юли бяха в Несебър. От 11 до 30 юли изложбата ще бъде подредена в Каменна зала на ДКИ КЦ "Двореца". След това отпътува за Мангалия, а оттам - за Констанца. 60-те графични произведения са вдъхновени от текста на великия латински поет и са сътворени от художниците: Лино Алвиани, Артуро Файела и Йоселин Джовани от Италия; Алекс Димитриадис, Ксенис Сачинис и Кости Спанопулос от Гърция; Петър Лазаров, Явора Петрова и Божидар Тонев от България, и Лорета Балута, Мариета Бесу, Аурел Булаку, Зузу Картатенасе, Мирча Думитреску, Сузана Фонтанариу, Емилия Кис, Анна - Мария Орбан, Лилия Рус Първан, Матей Сербан Санду, Атина Елена Симиунеску и Флорин Стоичиу от Румъния.

Романтична серенада
Дарик Добрич


В културната програма на Двореца в Балчик днес може да се посети и концерт - от 20.00 часа, отново в Каменна зала, Росица Бояджиева, проф. Георги Спасов и Нели Недева ще пресъздадат света на Верди и Хендел със своя концерт "Романтична серенада". Входът е свободен. Идеята за проекта се поражда именно в Двореца, на миналогодишното издание на "Мюзик кампус" след заключителния концерт на класа по флейта, воден от Феликс Ренгли, където Росица Бояджиева и професор Георги Спасов са сред слушателите. Под въздействие на атмосферата на архитектурно-парковия комплекс в тях първоначално се оформя идея за концерт от две флейти, но за да се обогати културния продукт като тембър и репертоар, е добавена китара.
Нели Недева-Илиева започва да свири на китара на 10-годишна възраст. През 1987г. продължава образованието си в СМУ „Добри Христов”, където учи в класа по китара на Любен Хараламбиев. Завършва средното си образование през 1991г. През 1995 г. се дипломира в АМТИ – гр.Пловдив, със степен бакалавър по музикална педагогика, след което получава магистърска степен по класическа китара в ДМА „Панчо Владигеров”, в класа на доц. Александър Пумпалов. През 2016 г. защитава докторска дисертация на тема „Концертният китарен репертоар и музикалното развитие на ученика” в НБУ- София. Носител е на „ Златна лира” от  „Съюз на българските музикални и танцови дейци”  за  високи творчески  постижения. От 2012 г .е председател на дружество „Педагози и акомпанятори“  при НУИ „Д. Христов“ към СБМТД.  Член е на Aсоциацията на българските китаристи.
Проф. Георги Спасов е сред най-изтъкнатите съвременни български инструменталисти. След дипломирането си в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” той специализира в Залцбург при А.Николе и К.Х.Цьолер, както и в Националната консерватория в Париж при Жан-Пиер Рампал и Ален Марион. Участва и получава диплом от лятната академия в Ница на Жан-Пиер Рампал.Георги Спасов е единственият български флейтист, поканен на първия и втория симпозиум на флейтистите от цял свят в Ница, където получава висока оценка като инструменталист и педагог. За високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Георги Спасов е първи солист на Софийската филхармония и професор по флейта в Музикалната академия в София. Десетки негови записи са включени в „златния фонд” на Българското национално радио и Българската национална телевизия.
Росица Бояджиева завършва майсторските класове на Андраш Адорян и Анджело Персикили. Работи в Духовия оркестър на град Добрич. Участва с музикални импресии в много рецитали на известни поети като Елисавета Багряна, Дора Габе, Евтим Евтимов, Любомир Левчев. Лауреат на първа награда от „Music World 2001“ – Италия, както и на Годишната награда за музика през 2009 г. на Комисията за духовно развитие на община град Добрич. Защитава докторска дисертация в НБУ.