Кампания 2015 за директните плащания ще донесе на земеделците над 1,4 млрд. лева
Кампания 2015 за директните плащания ще донесе на земеделците над 1,4 млрд. лева / БГНЕС

Повече от 1.4 млрд. лева ще отидат при земеделските производители по линия на директните плащания. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя представи схемите за директните плащания, по които земеделците ще бъдат подпомагани през 2015 година.

Общият бюджет за директни плащания за новата кампания е в размер на над 1,4 млрд. лева, като те ще се отпускат от седем схеми - схемата за единно плащане на площ (СЕПП), зелени плащания, схема за преразпределително плащане, схема за млади земеделски стопани, схема за дребни земеделски стопани, схеми за обвързана директна подкрепа и преходна национална помощ.

„Директните плащания ще представляват базово плащане, по което ще бъдат разпределени 597 млн. лв., зелени плащания допълнително 464 млн. лв., схема за преразпределително плащане за първите 30 хектара, по която ще бъдат разпределени още 109 млн. лв. - тази схема е много важна, за да подкрепи малките и средните земеделски стопанства. И схема за обвързана земеделска подкрепа - схема, изключително важна за българското земеделие, тъй като тя за първа година ще ни позволи да подкрепим приоритетно сектора на плодовете, зеленчуците и животновъдството", каза министърът.

По схемата за млади земеделски производители ще могат да се получат около 7 млн. лева, което ще позволи на младите фермери да получат добавка от 25% към плащането по СЕПП за своите първи 300 декара. Те трябва да са до 40 години и да са новостартиращи фермери. По схемата за дребни земеделски стопани ще могат да се получат субсидии в размер от 500 до 1250 евро.