Изтича срокът за поставяне на чипове на домашните кучета
Изтича срокът за поставяне на чипове на домашните кучета / Dariknews.bg, архив

На 19 февруари изтича срокът, след който всяко регистрирано домашно куче вече трябва задължително да е с поставен микрочип, напомнят от общината. През месец февруари 2016 г. беше направена промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност, в частта, отнасяща се за регистрацията на домашните любимци. Досега собствениците на кучета избираха дали да им поставят чип или да ги татуират.

Предвидена беше една година гратисен период след влизане в сила на новия закон, така че всички собственици да имат време да си заведат кучето си при ветеринарен лекар за поставяне на микрочип, отговарящ на стандарт ISO 11784.

В закона са предвидени и санкции. За собственик на куче, който не изпълни задължението си за поставяне на микрочип, глобата е в размер на 200 лв., а за юридическо лице или едноличен търговец се налага имуществена санкция от 200 до 400 лв. 

Броят на регистрираните домашни любимци в Дирекция „Местни данъци и такси” е 342. От тях 265 кучета са активни регистрации, 77 са с отпаднали регистрации – преместени на друга територия животни, починали и др. През миналата година са регистрирани  58 кучета.