Искат 200 хиляди лева кръвнина за смъртта на 59-годишен мъж
Искат 200 хиляди лева кръвнина за смъртта на 59-годишен мъж / netinfo

200 хиляди лева обезщетение поиска семейство за смъртта на 59-годишен колоездач. Добричкият окръжен съд даде днес ход на наказателното дело срещу 27-годишния Христо Атанасов от с. Сливенци, община Добричка. Той е обвинен за това, че при управление на товарен автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост смъртта на 59-годишен велосипедист. Процесът се води задочно, тъй като подсъдимият е в неизвестност от 10 декември 2006 година.

Съдът конституира съпругата и трите деца на пострадалия като граждански ищци и частни обвинители с по 50 хил. лева граждански иск за всеки от тях.
 
Около 19 часа на 25 юли 2006 година Христо е пътувал с товарен автомобил „Мицубиши Ел 200" по околовръстния път на Добрич, край ж.к. „Балик" в посока на Ген. Тошево. В същото направление пред него добричлия се е придвижвал с велосипеда си, като го управлявал на разстояние около 80 см от десния ръб на платното. Последвал удар между предната дясна част на камиона и задната част на колелото. Велосипедистът е паднал в десния банкет. Медицинската експертиза показва, че смъртта на мъжа се дължи на прекъсване на гръбначния мозък.

Ден след изчезването на Христо Атанасов, товарният автомобил е бил открит изоставен и обгорял в землището на с. Калиманци, община Аксаково. Същия ден мъжът е обявен за общодържавно издирване.
 
Днес съдът изслуша свидетел, пристигнал първи на местопроизшествието, четиримата граждански ищци и три вещи лица, изготвили пет експертизи. По искане на прокуратурата и на адвоката на обвиняемия съдът разпореди, кметът на с. Сливенци и  районният полицейски инспектор да представят характеристика на Христо и да се изиска справка, дали е регистриран в Центъра за психично здраве.