/ община Добрич
Две предложения за Почетен гражданин на Добрич за постъпили в Общински съвет до крайния срок 31 август, съобщиха от Общината.

Първото предложение за удостояването със звание „Почетен гражданин на град Добрич“ на Граждански инициативен комитет е за Атанас Генчев – музикант, диригент, основател на Ансамбъл „Добруджа“ 1954/1957 г., основател на Духов оркестър – 1963 г., на Хор „Лира“ при Дом стари хора. Два пъти е награждаван с Почетен знак на град Добрич, два ордена „Кирил и Методий“ трета и първа степен, четири златни медала с децата от национални прегледи и др.
   
На 28 август е депозирано второто предложение за Драгни Драгнев – писател, поет и публицист, допринесъл изключително много с творчеството си за утвърждаването на родния край като неделима част от Отечеството ни. Сред мотивите е посочено цялостното му творчество: шестте стихосбирки, 12 – те романа, както и публицистичните му книги за Дора Габе, историческите му драми: „Хан Аспарух“ и „Тервел“, поставени в ДТ „Йордан Йовков“, както и пиеси за куклен театър, поставени в куклените театри на Добрич и Силистра. Той е номиниран от инж. Димо Иванов, Председател на Общински съвет Добрич 1995 – 1999 г. и Граждански инициативен комитет.      

Предстои комисия да разгледа предложенията. Решението за присъждането ще бъде взето на редовно заседание на Общински съвет през септември.

Със званието „Почетен гражданин на град Добрич“ се удостояват личности, чиято съзнателна дейност представлява изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културния живот на града. Званието се присъжда на специална церемония на 25 септември - Деня на град Добрич, и включва връчване на художествена пластика - уникат, диплом и плакет на герба на Добрич. Удостоените със званието „Почетен гражданин на град Добрич“ се вписват в Почетната книга на града.