И пчеларите са готови на протест
И пчеларите са готови на протест / снимка: Валентина Добринчева

Дни преди браншовия празник 10 февруари – Деня на Свети Харалампий, пчеларите издигат своите искания. Част от тях съобщи за Дарик Християн Христов – председател на Областния браншови пчеларски съюз „Добрич” и зам.-председател на Българския пчеларски съюз-1899.

Производителите настояват държавата да направи необходимото да не се преработва българския мед преди разпространението му. Той е абсолютно чист и екологичен и може да се консумира така, както се получава, заяви Христов. Иска се също да бъде даден старт на експлоатацията на собствената лаборатория за изследване на меда, която вече е закупена. Това ще спести на пчеларите разходите по заплащане на услугата в чужбина.

Ще настояваме и ще съдействаме да спре изсичането на акациеви гори, както и ще засаждаме дръвчета, подходящи за добив на мед, каза също Христов.

Не на последно място, пчеларите искат и актуализиране на изкупната цена до минимум 5 лева на килограм. Сега тя е 3-4 лева. Те посочват като пример Гърция, където се дават по 4 евро. В България се добива по 8-9 000 тона мед годишно, като около една трета от това количество е делът на област Добрич.