/ Дарик Добрич
От фирма "Пътнически превози" подкрепят националния протест на автобусните превозвачи в страната, но няма да имат забавени или спрени курсове. Това съобщи за Дарик диспечерът на Автогара - Добрич. Той увери, че от фирмата са решили да не прибягват до ефективни действия засега, с които да попречат на придвижването на хората.

Има много други превозвачески фирми, обаче, които ползват услугите на Автогара - Добрич и се движат по различни направления, отбеляза диспечерът. Няма подадена информация за конкретни форми на протест от тях, които биха повлияли на движението, но е възможно някоя от фирмите да има свой начин на включване в протестните действия, коментира той.

Автобусните превозвачи излизат на протест

Очакванията са да няма неизпълнени автобусни курсове днес, но може да има закъснения в потеглянето по някои линии. В района на Автогарата се разпространяват листовки с исканията на превозвачите.

Автобусните превозвачи са мобилизирани за протест в страната. Те ще спрат работата си днес в знак на несъгласие със законопроекта за Българска автомобилна камара. Според бранша той е лобистки, като зад него стои малка група от хора.

Той предвижда тази камара да изземе функциите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Така съмнителните практики, които пораждат корупция, няма да се прекратят, а ще се преместят в една частна структура, посочват от бранша.

Превозвачи не искат създаването на Автомобилна камара, готови са на протести

Проектозаконът предвижда членството в Камарата да е задължително. То ще е свързано с такси и членски внос, но няма да дава права на членуващите в нея, смятат автобусните превозвачи. Според тях, веднъж избран Управителният съвет на Камарата, може да стане практически несменяем, а останалите членове няма да могат да влияят върху неговата работата му.

Протестът днес е предупредителен, а ако законопроектът не бъде оттеглен, от 25 юни ще започнат по-мащабни протестни действия, които ще бъдат подкрепени и от тежкотоварните превозвачи.