/ БГНЕС, архив
Автобусните превозвачи с предупредителен протест, не искат Автомобилна камара
97792
Автобусните превозвачи с предупредителен протест, не искат Автомобилна камара
  • Автобусните превозвачи с предупредителен протест, не искат Автомобилна камара
Автобусните превозвачи са мобилизирани за протест, заяви за Дарик Магдалена Милтенова, председател на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Те ще спрат работата си днес в знак на несъгласие със законопроекта за Българска автомобилна камара. Според бранша той е лобистки, като зад него стои малка група от хора.
 
Очаква се около 2000 автобуса да не потеглят по маршрутите си днес в периода между 14.00 и 15.30 ч. За протеста са мобилизирани структури в цялата страна. Всички, които са тръгнали преди началния час на недоволството, ще изпълнят курса си, уточниха превозвачите. Те смятат, че драстичните мерки са необходими, за да бъдат чути.

Превозвачи не искат създаването на Автомобилна камара, готови са на протести

Според протестиращите законопроектът за Българска автомобилна камара е "приватизиране на държавната корупция". Той предвижда тази камара да изземе функциите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Така съмнителните практики, които пораждат корупция, няма да се прекратят, а ще се преместят в една частна структура, посочват от бранша.
 
Проектозаконът предвижда членството в Камарата да е задължително. То ще е свързано с такси и членски внос, но няма да дава права на членуващите в нея, смятат автобусните превозвачи, които ще протестират днес. Според тях, веднъж избран Управителният съвет на Камарата, може да стане практически несменяем, а останалите членове няма да могат да влияят върху неговата работата му.
 
Автобусните превозвачи излизат на протест

Протестът днес е предупредителен, а ако законопроектът не бъде оттеглен, от 25 юни ще започнат по-мащабни протестни действия, които ще бъдат подкрепени и от тежкотоварните превозвачи.