Художници от Добрич: И ние сме Шарли, но мярката е важна!
Художници от Добрич: И ние сме Шарли, но мярката е важна! / Дарик Добрич

Два молива стърчат в центъра на Добрич и бодат погледите на преминаващите. Картината не е част от ново архитектурно решение на градската управа за облика на централната градска част, а творческо предизвикателство, предложено от тандема Светослав Ковачев – Али Алджабари. Арт инсталацията, разположена пред паметника на светите братя Кирил и Методий, представлява гума със забити два молива, на които са изписани имената на авторите и родните им страни. Светослав от  България и Али от Ирак - християнин и мюсюлманин, които са приятели и отдавна са постигнали културното единство, за което пропагандира съвременна Европа. В основата на композицията е поставен скицник без редове, в който всеки гражданин свободно може да напише всичко, което мисли. В скицника са се подписали  деца и възрастни, а един от подписите гласи  –„Жизнь и Свобода - Владимир от Сибир – и аз съм Шарли”.

Инсталацията с моливите ще „живее” само три дни в центъра на Добрич. Тя е творческата реакция на Светослав и Али към случилото се в редакцията на френското списание „Шарли Ебдо” и смъртта на френските карикатуристи, към посегателството на  свободата на словото и мисълта.

„В подобна ситуация всеки трябва да заеме позиция. Известно е, че няма отрова, важно е количеството, едно и също нещо може да бъде отрова и лекарство. Нужна е мярка. Ясно е, че „Шарли Ебдо” са прекалили и са пресолили супата, но въпреки това аз съм на тяхна страна, защото във време разделно не можеш да бъдеш на две, трябва да заемеш позиция и да си наясно, че няма застраховани”- коментира Светослав Ковачев, който е със специалност дървостругарство и дървопластика. Според него западният, така нареченият цивилизован свят, до голяма степен сам провокира насилието. „Ислямска държава” избива много повече мюсюлмани отколкото християни, защо за тях никой не плаче? – пита Ковачев.

Неговият приятел художникът и карикатурист Али Алджабари твърдо го подкрепил в идеята му за инсталацията. Светослав издялкал моливите, а Али ги изрисувал.

Али Алджабари живее вече 15 години в България и Добрич. Женен е за българка, децата му растат тук. ”Като всеки нормален човек смятам, че терорът трябва да бъде осъден. Не може да убиваш заради една рисунка. Много художници страдат заради крайните действия на ислямистите. Знам за карикатурист от Ирак, който миналата година публикува шарж на религиозен водач от Иран в списание „Ново утро”. На следващия ден бяха сложени бомби пред редакцията на списанието. Карикатуристът успя да избяга в друг град, но получи инфаркт от притеснение, уплаха и страх и почина” – разказа пред Дарик Алдажабари. Според него творците имат право да говорят за всичко, което искат и да критикуват, но трябва да внимават, за да не предизвикат най-лошото в крайните ислямисти.

„Всичко зависи от гледната точка, аз съм мюсюлманин, но не възприемам карикатурите на „Шарли Ебдо” като богохулство и подигравка, а като творческо предизвикателство. Крайните ислямисти обаче търсят причини, за да упражняват насилие. Вижте колко години продължава войната в Сирия, Ирак, насилието между палестинци и израелци. Повече от 20 журналисти бяха убити в ивицата Газа от израелската армия. Защо светът мълчи за това и никой не надига глас? Политиците, водачите на този свят имат двоен аршин и мерят с различни мерки.” – казва Али Алджабари.

Двамата творци са категорични, че артистите трябва да провокират, но никога не трябва да губят мярката. „България в момента се намира в не особено завидно положение отново защото сме изгубили мярката” – смята Светослав Ковачев.