Гурбетчиите се връщат на трудовия пазар в Добрич
Гурбетчиите се връщат на трудовия пазар в Добрич / netinfo

Безработицата в региона нараства, съобщи директорът на бюрото по труда в Добрич Васил Сивков. 8.9 % е регистрираното ниво през октомври, което е с 0.74 пункта повече спрямо предходния месец. В бюрата по труда в региона са регистрирани 9377 безработни, с 785 души повече спрямо септември. В Добрич безработните са се увеличили с 551 души. 

В бюрото по труда се регистрират безработни, които се връщат от работа в чужбина, най-често от Испания и Гърция, съобщи още Сивков. Регистрираните тук гурбетчии обаче все още не са толкова много, колкото в други градове, отбеляза Сивков. По думите му на трудовия пазар в Добрич вече има и чужденци.  Регистриран е англичанин, който си търси работа като шофьор, а също руснаци и украинци, работили досега в туристическия бранш. 

Има индикации, че на трудовия пазар в България ще се появят хора, които не са граждани на нашата страна и на ЕС, заяви от своя страна директорът на Областната инспекция по труда Младен Мартинов. Приток на работна ръка се очаква от близки страни, като Македония, Сърбия, Турция, Украйна, Беларус, Молдова и Русия. Мартинов обаче отбеляза, че за наемането им е необходимо разрешение от Агенцията по заетостта. Такова разрешение се издава само в случаите, когато на нашия пазар няма български гражданин, който да покрива изискванията за обявеното работно място.