Граждани се обявиха против разделянето на терена пред дом-паметник Й.Йовков на два имота
Граждани се обявиха против разделянето на терена пред дом-паметник Й.Йовков на два имота / netinfo

Сдружение "Гражданско общество за Добрич" се обявява против решението на Общинския съвет за разделяне на терена пред дом-паметник "Йордан Йовков" на два обособени имота. Това заяви в ефира на Дарик председателят на сдружението адвокат Детелина Симеонова. На последното си заседание с 22 гласа "за", 7 "против" и 5 "въздържал се" добричките съветници дадоха съгласие за изменение на Подробния устройствен план /ПУП/ на терена пред литературния музей и за обособяването на два нови имота. Единият парцел е за дом-паметника с площ 4 417 кв. м, а другият с площ  641 кв. м обхваща прилежащата площ около двуетажната сграда, в която се помещава клуб "Бакарди". Общинският съвет гласува това решение по искане на собственика на сградата "Бакарди клуб"ООД.

Според Детелина Симеонова обособяването на парцел около заведението противоречи на обществения интерес и няма никакво съмнение, че той впоследствие ще бъде продаден.

Ние се противопоставяме на това, защото в случая става въпрос за един емблематичен за Добрич площад пред дом-паметник "Йордан Йовков", коментира юристката. Тя припомни, че е изразила позицията си още на сесията преди гласуването на спорното решение. Детелина Симеонова подчерта, че няма нищо против собствениците на конкретното заведението, а поставя принципния въпрос - може ли да се даде част от един площад за частни нужди или не. "Според мен не можем да го дадем, иначе утре трябва да дадем естрадата на централния градски площад на някого, а това е недопустимо", коментира адвокатката.

Тя обяви, че сдружение "Гражданско общество за Добрич", заедно с още три граждански организации, е възнамерявало да обжалва решението за терена, но междувременно областният управител е направил това.

Недко Марчев върна решението на Общинския съвет за ново обсъждане с указание то да бъде отменено, но това не беше направено в законовия срок и областният управител внесе жалба до Административния съд. Губернаторът атакува решението, тъй като в архивите на Областна администрация имало актове за държавна собственост за 2715 квадратни метра от терена, а при предвижданото изменение на подробния устройствен план не е потърсено писмено съгласие от страна на държавата. Административният съд обаче остави без разглеждане жалбата на Недко Марчев. В мотивите се посочва, че с решението на съветниците не се изменя подробния устройствен план, а само се дава съгласие да се процедира изменение.

Определението на Административен съд за мен като юрист е твърде необяснимо, коментира адвокат Детелина Симеонова. "В това съдебно определение се посочва, че обжалваното решение няма самостоятелно значение, което за мен е загадка, защото то води до обособяване на два самостоятелни парцела. Единият впоследствие ще бъде купен и за нас като граждани в това няма никакво съмнение", каза Симеонова. Тя допълни, че областният управител има право да обжалва постановеното определение в седемдневен срок и по нейно мнение той трябва да го направи. От областна администрация съобщиха за Дарик, че Недко Марчев ще обяви как ще действа в законоустановения срок.

Потърсихме за коментар по темата и вносителя на докладната записка - зам.-кметът по устройство на територията арх. Пламен Ганчев. Той отбеляза, че въпросът е внесен за обсъждане в Общинския съвет след постъпило искане от собственика на двуетажната сграда, като подчерта, че преди това предложението за изменение на ПУП е било одобрено от Общинския експертен съвет.

Моето лично мнение е, че би трябвало да уважаваме и да подкрепяме всяка  инициатива на собствеността, посочи ахр. Ганчев. „Аз по принцип подкрепям законово допустимото обособяване на прилежащи площи към всеки един обект”, подчерта зам.-кметът. Според него е добре да започнат да се определят прилежащи площи и около жилищните блокове, които да бъдат предоставени на собствениците по условията на съществуваща за това наредба. Така по мнението на Ганчев прилежащите площи около сградите ще се управляват най-добре.

Относно конкретния случай Ганчев заяви: "Аз съм един от проектантите на Дом-паметника, имам особено отношение към него и никога не бих допуснал действие, което би противоречило на обекта, на неговата публичност, съдържание и на достъпа до него".

Зам.-кметът допълни още, че с отделянето на прилежащата площ около сградата на "Бакарди" все още не се е случило нищо. Той смята, че ако се стигне до преобразуване и продажба на тази площ, каквато възможност той не изключи, това също не би трябвало да доведе до никакви проблеми, тъй като в договора за продажба могат да бъдат заложени определени изисквания.