Гледат дело срещу кмета на село Божан за неправомерно ползване на европейски субсидии
Гледат дело срещу кмета на село Божан за неправомерно ползване на европейски субсидии / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд даде ход на наказателно дело срещу кмета на тервелското село Божан 43-годишния Бейзат Илияз. Окръжна прокуратура му е повдигнала две обвинения за неправомерно ползване на европейски субсидии. Той е обвиняем за това, че през май 2009 година  пред Областната разплащателна агенция към Държавен фонд „Земеделие" - Добрич е представил неверни сведения за размера на ползваните общински пасища и мери по Схемата за единно плащане на площ, както и за броя на отглежданите животни за подпомагане по Схемата за национални доплащания за животни и е получил средства от фондове на Европейския съюз в размер на над 5 хил. лева.

Второто обвинение срещу Илияз е за това, че през месец април 2009 г. в качеството му на кмет на село Божан не е изпълнил служебните си задължения да свика общо събрание на населението на селото за определяне на правила за ползване на общинските мери и пасища с цел да набави за себе си имотна облага и от това са настъпили вредни последици. 

Според обвинителния акт през май 2009 година Бейзат Илияз внесъл в община Тервел докладна записка и протокол от общо събрание на населението в село Божан. В протокола било вписано, че от 485 гласоподаватели на събранието са присъствали 20, то няма кворум и не може да взема решения. При тази ситуация, кметът предлагал пасищата и мерите да се отдадат под наем на физически лица по национален стандарт. С действията си по съставяне на този неистински документ, той е избегнал създаването на сдружение на животновъдите в селото, което да кандидатства за подпомагане чрез парична субсидия от европейския фонд, посочва прокуратурата. Според нея това действие е част от общия умисъл на подсъдимия за осъществяване на длъжностно престъпление. По-късно той наел самостоятелно  28% от общата площ на мерите и пасищата в землището на село Божан, която е над 1000 декара.

На 15 май 2009 г. Бейзат Илияз  подал в Общинската служба по земеделие в Тервел  заявление за регистрация в системата за идентификация на земеделски парцели, което било необходимо за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ. До 20.05.2009 г. той представил и другите необходими документи за подпомагане. Обвиняемият е кандидатствал за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ  с един парцел в землището на с. Божан с площ 295 декара. Към датата на кандидатстване обаче е нямал сключен договор с община Тервел за отдаване под наем на въпросния парцел, въпреки че е бил длъжен да представи правните основания за това. Чак на 18 септември 2009 г. той е подписал договор с общината за учредяване на право на ползване върху имоти общинска собственост с площ 300 декара. Договорът е сключен 4 месеца след подаване на общото заявление. В приложение към заявлението обаче Илияз е декларирал, че ползва парцела на правно основание, което нямал. От друга страна е получил субсидия за тези пасища с източник от европейски фондове и  от националния бюджет на България. Прокурорът посочва, че подсъдимият е наддекларирал  41 декара от общо декларираната от него площ.

Съдът разпита  6 от призованите свидетели - съселяни на подсъдимия и служител от общинската служба „Земеделие" в Тервел. Приети бяха съдебна технико-икономическа и съдебна графологическа експертизи. Втората показва, че представеният от Бейзат Илияз протокол от общо събрание на селото е подписан от него за председател и протоколчик, въпреки че посоченото за избрано друго лице като протоколчик. Назначена е допълнителна технико-икономическа експертиза, която да изясни въпроса за наддекларираната площ.

Призован за разпит е ветеринарният техник, който е регистрирал животните от стопанството на подсъдимия. Съдът глоби със 100 лв. свидетел, неявил се на днешното съдебно заседание, въпреки че е редовно призован и разпореди при повторен случай да бъде доведен принудително. Делото ще продължи на 25 февруари.