Герман Германов
Герман Германов / Дарик Добрич
Липсата на квалифицирана работна ръка продължава да бъде основният проблем за работодателите не само в нашия регион, но и в цялата страна, коментира пред  Дарик главният секретар на Търговско-промишлената палата в Добрич Герман Германов.

„Местните фирми страдат от липсата на кадри. Няма работодател, с когото съм се срещал миналата година, който да не е изпитвал нужда от работна ръка и съответно е имал огромни затруднения за намирането й”, сподели Германов.

По думите му не е много радващо, че безработицата в област Добрич през 2017 година е била най-ниската от 9 години насам.

По-ниска безработица в Добрич и областта отчитат от бюрото по труда

„От една страна е оптимистично, ако наистина само 7% от хората в областта и 4,3% в град Добрич не могат да си намерят работа. От друга страна зад тези цифри стои нещо по-различно. Това е официална статистика – регистрираните в бюрата по труда като безработни са 7%. Но има много, много хора, които отдавна не са на пазара на труда, демотивирани са и не си търсят работа. А много физически не са тук”, подчерта Герман Германов.

По думите му спадът на безработицата не е толкова добра новина, защото липсва реален пазар на труда. „Липсва конкуренцията на този пазар, хората се демотивират от една страна, а от друга – под натиск са поставени инвеститорите и работодателите, защото те не могат да намерят буквално физически хора за дадено място. Работодателите казват, че е много трудно да намериш дори един човек за каквато и да е работа, камо ли квалифициран”, посочи Германов.

Според него голяма част от бизнеса е готов да вложи средства в обучителни програми, но за съжаление нямало желаещи да участват в такива.

„Работодателите настояват за промени в законодателството, за да могат да се наемат кадри от чужбина. Добро решение беше да се улесни достъпът на работници от трети страни – основно от Молдова и Украйна, до туристическия ни бранш. Те обаче имаха право да работят само 3 месеца. Това допълнително усложни нещата  за бранша – нали ако започнат работа през април, ще трябва да си тръгнат в разгара на лятото”, коментира Германов.

Над 1200 са фирмите от област Добрич, вписани в регистъра на БТТП. Те са основно извършващи външнотърговска дейност. ТПП им помага за издаване на документи и сертификати за произход. Палатата се опитва да бъде полезна и като разширява кръга си от дейности. Правят се проекти за предоставяне на безплатни услуги на фирмите, за пазар на труда и професионалното обучение.

Герман Германов коментира и инвестиционната среда. „Не сме само ние, които се борим за инвеститори, борят се всички региони. Много е трудно да убедиш един, особено чужд, инвеститор, че точно България и точно Добрич е най-доброто място за него да започне своя бизнес. Инвеститорите преценяват много и различни фактори, като се започне от общата икономическа и политическа обстановка, която в България е, да кажем, спокойна, и стигнем до най-дребните фактори. Но така или иначе решението да се започне бизнес е една съвкупност от много и различни фактори. Ние за съжаление не можем да се похвалим с определени предимства в нашия регион”, заяви Германов. Той посочи, че не можем да влияем върху цената на тока, цената на водата ни е една от най-високите в страната, а и цената на газта не е от най-ниските, въпреки че се намираме близо до магистрални газопроводи.

Добрич в икономическо отношение се намира в златната среда в страната, като показателите средно за България са валидни за нашия регион. През 2017 година икономическият растеж беше в рамките на 3% -  добър, но не достатъчно висок. Свежите пари продължават да идват само от европрограмите, няма реални преки инвестиции. Строителният бранш възвръща позиции, туризмът и земеделието са традиционните източници на работни места в региона, допълни Германов.