Фотоизложба представя пътя на пилигримите
Фотоизложба представя пътя на пилигримите / skribezium.blog.bg

Фотоизложбата „Камино” на Владина Цекова ще бъде открита от 17.30 в добричката Художествена галерия. Тя е свидетелство за духовното пътуване по пътя на поклонниците до Сантяго де Компостела.

Ел Камино/път – от испански/ е един от световните културни маршрути, известен като „Пътят на Сен Жак”, чиято крайна цел е Сантяго де Компостела – столица на автономната област Галисия в Испания. След Рим и Ерусалим, градът е третият по значение свещен град на християнството.

Изложбата на Владина Цекова, която пеша изминава 800-километровия път на пилигримите през юли и август 2011 г., е интересен документ за това духовно пътуване. Авторката разказва в интервюта за преживяванията си по този път.

През 80-те години на миналия век Цекова е модел на модна къща “Перун” и работи и за известните тогава модни фирми “Рила стил” и “Руен”. След 1989 г. е телевизионен продуцент. Сега работи като експерт по връзки с обществеността в държавна институция.

Владина Цекова подготвя и книга за Ел Камино.

Християни от цял свят изминават пеша 800 км. път до гробницата на св. Яков, на чието име е наречен Сантяго де Компостела. Сен Жак е името на св. Яков на френски. Има различни легенди, за това как мощите на св. Яков, първият Апостол – мъченик, брат на св. Йоан Богослов, са погребани в Галисия. В Испания той е наричан Сен Жак Матамор - убиец на маврите и се тачи като покровител на страната. През 813 г. се появява звезда, която осветява, гроба му. Латинското Campus Stella - „Поле на Звездата“ става второ име на града на Св. Яков: Компостела. Около гроба на св. Яков е издигнат параклис, по-късно през вековете - различните фасади на катедралата, а около нея възниква и едноименният град Сантяго де Компостела.

„...За мен всяко пътуване е път към свободата, към нови преживявания, към радост и щастливо усещане за това, че съм част от света, а и той от мен. ....Най- свободна и щастлива се чувствам, когато пътувам. Камино... Камино е осеян с пилигрими от цял свят. Пеша, на велосипеди, на коне. Вървящи с кучетата си, видяхме семейство с бебе, имаше и хора инвалиди -  момчета, които бяха  без  една ръка, един испанец с  протези на краката, един сляп човек...Срещнахме хора и от най- далечни точки на света - от Япония, Корея, Америка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка. Най-много бяха германците, французите и италианците. Руснаци не срещнахме, но от Латвия, Литва и Естония - да, от Румъния, Словения, Унгария, Полша ,Чехия, Словакия... Всички се поздравявахме с Буен Камино, всички сме приятели. Един особен мир, едно спокойствие, една уникална комуникация между хора от различни култури, с различно вероизповедание, но еднакви по дух.

... Ние сме пилигрими, ние сме лос перегринос, поклонници - хора, които са тръгнали да извървят прекрасния духовен път.

... Енергията на Камино те прави по-сетивен, по-възприемчив за много неразбираеми неща. Камино е учебник. Светлина, любов и добрини...тук някак виждах тези неща триизмерно”, казва Владина Цекова.