Фотоизложба от проекта «Аз съм Българка!» на габровския фотограф Радослав Първанов се открива в 18:00 ч. в Държавен културен институт и културен център „Двореца“ – Балчик. Поводът е Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Експозицията е втората част от проекта „Аз съм Българка!“ на младия творец и допълва   първата част, създадена  в периода 2016-2018 година. Творческата инициатива се радва на изключителен успех. Националният проект е представен над 15 пъти пред широка аудитория на места като Народното събрание, „Двореца“ в Балчик, Копривщица и други български градове. Миналото лято изложбата  напуска пределите на страната, за да вземе участие в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина „На мегдана на другата България“ и Седмицата на фотографията в Милано.

Целта на "Аз съм Българка!" е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на Българката /авторът специално изписва тази дума с главна буква!/ и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на Родината ни. Фолклорните модели на Радослав Първанов са одухотворени български момичета с изявено отношение към културното ни наследство, традиции и фолклор.

Продължението на национален проект „Аз съм Българка!“ е поредният щрих, оказващ съществено въздействие върху националното самочувствие на хиляди българи от различни възрасти, докоснали се до идеята на проекта.
Представителната изложба включва 30 снимки със сюжетите от продължението на  проекта „Аз съм Българка!“. Създаден е филм, пренасящ зрителите в деня и часа на мястото на снимките, като привилегията да видят 20-минутната лента имат единствено посетителите на изложбите.

Филмът е озвучен със създадена по идея на Радослав Първанов авторска музика, дело на Иван Петков – DJ 89, нашумял със сполучливата си електронна музика с етно мотиви. Мелодията „Аз съм Българка!“ е уникална и може да бъде чута единствено във филма.

Официалното представяне на втората част на националния проект «Аз съм Българка!» ще е в галерия «Тихото гнездо». Изложбата ще остане в ДКИ КЦ „Двореца“ Балчик до 30 септември. След това ще гостува в Севлиево, в Народното събрание на Република България и Трявна.