Експерти от Норвегия ще посетят Добрич
Експерти от Норвегия ще посетят Добрич / netinfo

Експерти от Норвежка енергийна агенция пристигат в Добрич  за среща с ръководния екип на община Добрич. В рамките на срещата ще бъдат обсъдени  параметрите и дейностите на съвместен българо - норвежки проект в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за намаляване на вредните газове в публичния сектор за българските черноморски общини.
Партньорите ще посетят  детска ясла "Радост", в която ще бъдат реализирани енергийните дейности.

Общините Добрич, Варна и Бургас са избрани за участници в съвместния проект като водещ партньор е Националното сдружение на общините в Норвегия, а координатор от българска страна е Асоциацията на Черноморските общини. Енергийният проект се финансира от Норвежкия грантов механизъм 2009 - 2011 г. Грантът, който Община Добрич получава е 20 хиляди евро като е осигурено и общинско съфинансиране в размер на 20 хиляди евро.

С общата сума от 40 хиляди евро ще бъдат извършени всички приложими енергоефективни мерки в детска ясла "Радост". Със средствата по проекта ще се довърши подмяната на дограмата, ще се извърши изцяло обновяване на осветителната уредба, газифициране и оборудване на кухненския блок. Акцент по проекта е и купуване и монтиране на инсталация от слънчеви колектори в детската ясла.

С тези енергоефективни мерки община Добрич изпълнява поетите ангажименти с подписаното Споразумението на кметовете за провеждане на местна политика за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на парниковите емисии.