Един загина и четирима пострадаха в пожари през януари
Един загина и четирима пострадаха в пожари през януари / Дарик Добрич

18 пожари с материални загуби, при които е загинал един и са пострадали четирима души, са станали през месец януари 2010 г., съобщават от добричкото звено "Пожарна безопасност и спасяване". Възникнали са и 24 пожара без материални загуби. Анализът на инцидентите сочи, че най-много от тях са причинени от късо електрическо съединение и техническа неизправност.

22 от пожарите без загуби са пламнали в комини. Причината е главно поставянето в непосредствена близост на горящи материали, както по тавани, така и в обитаваните помещения. Тези инциденти са най-голям брой през зимния отоплителен сезон.

Месец януари т.г. се характеризира с усложнена обстановка, поради рекордните минусови температури, съобщават от Пожарната. Натоварването на националната електрическа мрежа до рекордните нива за страната показва, че хората са принудени да прибягват към ползване на всички налични уреди за отопление. Метеорологичните прогнози за месец февруари са също за периоди с много ниски температури. Топенето на натрупания сняг също ще създаде работа на огнеборците - по отводняване на залети площи.

От "Пожарна безопасност и спасяване" апелират за повишено внимание и стриктно спазване на противопожарните правила.