Добричлийка и софиянка най-добри в света по немски
Добричлийка и софиянка най-добри в света по немски / netinfo

Две ученички от Добрич и от София заслужиха призови места в Петата международна олимпиада по немски език, която се проведе в Дрезден, Германия, съобщи ръководителката на българския отбор Румяна Янкова – преподавателка в Езиковата гимназия в Добрич.

Призьорките са 17-годишната добричлийка Йолита Павлова и 18-годишната софиянка Йоанна Спасова.

Конкурсът се е провел в три различни езикови нива. След предварителна национална селекция всяка държава изпраща по един състезател във всяко отделно ниво. В международната олимпиада по немски са участвали 130 деца от 38 държави от пет континента.

Тестовете в Дрезден са продължили две седмици. През първата седмица преподаватели от Гьоте - институт са проверявали тяхната креативност, идеи и поведение по различни теми. През втората седмица е имало групови задачи - представяне на театър, приказка, пресъздаване на екологичен проблем. Двете момичета от България са отличени най-вече заради уменията си да работят в екип през втората седмица.

Йолита е възпитаничка на езикова гимназия "Гео Милев" в Добрич, а Йоанна е ученичка в частната гимназия "Ерих Кестнер" в София.

Общо 24 младежи от цял свят са били отличени в олимпиадата. Наградата е триседмичен престой на семинар в Берлин догодина.