Поклонение в Добрич
Поклонение в Добрич / Дарик Добрич
Десетки граждани се поклониха на паметника на ген. Цимерман, за да почетат 141-та годишнина от Освобождението на Добрич от османско робство. На церемонията присъстваха кметът Йордан Йорданов и целият му екип, депутатите Даниела Димитрова и Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, общински съветници, председателят на ОбС Иво Пенчев, както и ген.консул на Руската Федерация във Варна Владимир Климанов.
 

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич

 
Почетният караул бе осигурен от Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“, с участието и на регионалните клубове от градовете  Шумен, Велико Търново, Велики Преслав, клуб „Миноносец „Дръзки“ гр. Варна, клуб „Жива история“ гр. Шумен.

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич

В словото пред паметника водещите на церемонията отбелязаха, че е важно да осмисляме днешните си решения като свободни граждани. Кметът Йордан Йорданов също открои, че във всички времена най-важното е било да можеш „да изминеш своя житейски път на човешко същество, имайки изконното право на избор – на вяра, национална принадлежност, себеизразяване“. Затова подвигът на нашите предци във времената на османско иго е толкова значим, защото са отстоявали правото да бъдат българи и да се самоопределят по този начин, подчерта той и изрази радост, че „нашата общност се сбира на тази дата с памет за отстояването на българското“.

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич

Владимир Климанов отбеляза, че в този ден сме изпълнени с уважение към делото на руските воини и българските опълченци, освободили Добруджа и е много важно, че споменът за тези подвизи не потъва в миналото, а се почита и в Русия и в България. Той благодари на ръководството на община и област Добрич и на гражданите за грижовното отношение към паметниците от общото минало на двата народа и пожела просперитет на региона.
 

Поклонение в Добрич
Дарик Добрич