Работен момент от информационната кампания на Министерство на земеделието в Добрич
Работен момент от информационната кампания на Министерство на земеделието в Добрич / Дарик Добрич
Министерство на земеделието стартира информационна кампания за директните плащания и Програмата за развитие на селските райони
Област Добрич е лидер в уреждането на поземлените отношения в страната. Това стана ясно по време на среща между земеделски стопани от Добруджа и екип от Министерство на земеделието, храните и горите, воден от зам.-министър Вергиния Кръстева.

Добричка област бе посочена за пример и в регистрацията на правните основания за ползване на земеделските земи и споразуменията за ползване на пасища, мери и ливади.

Срещата бе част от информационна кампания на Министерство на земеделието, която традиционно се провежда всяка година във всички области на страната. Целта е да се предостави информация на земеделските стопани за предстоящата кампания по директните плащания, която стартира на 1 март и промените, заложени по схемите.

„Тази година не се очакват сериозни промени по кампанията за директните плащания, те са съвсем козметични” -  информира зам.- министър Вергиния Кръстева. Тя акцентира върху най-важните моменти от информационната кампания, а именно - Програмата за развитие на селските райони и  очакванията от българска страна по време на европредседателството на страната ни.
 

Земеделски стопани от цяла Добруджа присъстваха на срещата с екипа на Министерство на земеделието
Дарик Добрич

„Като страна председател трябва да сме неутрални, не следва да изказваме и да заявяваме позиция, освен в краен случай, ако се нарушава националния ни интерес. Въпреки това сме се постарали да заложим по време на съветите на министрите теми, които са важни за нас, а именно обвързаното подпомагане, сближаването на плащанията между държевите-членки и Програмата за развитие на  селските райони” – коментира Кръстева.

В понеделник, 19 февруари, ще се състои заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство с участието на земеделските министри на държавите – членки на ЕС, на което ще бъде обсъдено бъдещето на прехраната и селското стопанство с акценти върху прякото подпомагане на земеделските стопани и развитието на селските райони, информира още зам.-министърът на земеделието.