Добрич празнува 1 ноември с водосвет и тържества
Добрич празнува 1 ноември с водосвет и тържества / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

1 ноември - Деня на народните будители ще бъде отбелязан тържествено в Добрич. От 9.30 ч. в храм "Света Троица" ще бъде направен празничен водосвет, след което ще бъдат поднесени цветя на плочата на Първото взаимно училище, която се намира в двора на църквата.
Цветя ще бъдат поднесени и на паметниците на Хан Аспарух, Светите братя Кирил и Методий, Христо Ботев, Стефан Караджа, Васил Левски, Захари Стоянов, Йордан Йовков, Дора Габе, Адриана Будевска, Достоевски, както и на паметникте плочи на Петко Славейков, Райко Цончев, Атанас Попов, Дядо Павел Атанасов, Иларион Макариополски.

Община Добрич ще връчи днес своите ежегодни награди за принос в духовната култура на града. Тържеството е от 11.00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". Тази година няма да бъде връчена голямата награда. Призове в 10 категории получават творци и състави от града, изявили се в последните 12 месеца. Сред тях тази година са Грациела Бъчварова, Цанимир Байчев, Мария Попова, Марина Константинова, Дружеството на художниците в Добрич, състав "Антица", Велма Кирова и др.
За спомоществователство ще бъдат отличени семейство Катранджиеви и Веселина Малчева. Чествалите юбилеи през изтеклата година също ще бъдат почетени, а допълнителни призове ще получат музикалният диригент на ансамбъл "Добруджа" Живко Желев и ръководителят на оркестър "Извор" Петър Гочев.

В празничната програма ще участват певицата Силвия Ангелова, пианистката Мария Славова и хор "Добруджански звуци".

1 ноември се чества и от учените като техен празник. Членовете на Съюза на учените - клон Добрич ще поднесат цветя в 12.30 ч. на паметника на Йордан Йовков на пешеходната зона. Те отбелязват и 30 години от създаването на клуба в Добрич. По този повод учените ще засадят дърво.