Добрич и Констанца - с общ проект за трансграничен туризъм
Добрич и Констанца - с общ проект за трансграничен туризъм / netinfo

Цел на проекта: Осигуряване на условия за устойчиво развитие на туризма в трансграничния регион Добрич-Констанца, допринасящи за сближаване на хората, общностите и икономиките

Община град Добрич съвместно с Музеен комплекс за природа и наука Констанца, ПроЗоо Добрич и Областен съвет Констанца успешно реализира партньорски проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България "Повишаване потенциала за развитие чрез организиране на възможностите и подобряване на туристическата инфраструктура в трансграничния регион" - POFTIC. Договорът за финансиране беше подписан през месец април 2011 г. и от тогава започна реализацията на планираните дейности по поставените специфични цели:
Създаване на условия за развитие на устойчив туризъм в трансграничния регион Добрич-Констанца чрез обновяване, модернизиране и благоустрояване на Центъра за защита на природата и животните в град Добрич и Музеен комплекс за природа и наука град Констанца.
Осигуряване на условия за устойчиво икономическо развитие в трансграничния регион Добрич-Констанца чрез организиране на съвместни инициативи за разнообразяване и популяризиране на трансграничните туристически услуги.

Една година след стартиране на проекта са постигнати следните резултати:
Съвместно управление на проекта от българо-румънски екип за управление. Проведен е един българо-румънски семинар за разнообразяване и популяризиране на трансграничните туристически услуги през февруари 2012 г.
На 13 март 2012 г. стартираха строително-ремонтните дейности за обновяване, модернизиране и благоустрояване на Центъра за защита на природата и животните в Добрич.
Реализирани са дейности за информация и публичност на проекта.

Какво предстои?
Провеждане на още два семинара за трансгранични туристически услуги.
Приключване на строителните дейности за модернизиране на Центъра за защита на природата и животните и Музеен комплекс за природа и наука град Констанца.
Закупуване на оборудване и на животни за зоопарковете в Добрич и Констанца.
Рекламни мероприятия за двата обновени обекта.
Създаване и тестване на съвместен туристически продукт Добрич - Констанца.