а
а / ThinkStock/Getty Images
По традиция деца ще шарят яйца в двора на Етнографската къща
На Велики Четвъртък християните боядисват великденски яйца. На този ден започва подготовката на хлябовете, свързани с празника. Познатите днес козунаци са по-късен вариант, преди тях българите месят краваи и обредни хлябове.

В средата на кравая, там където е дупката, се слага червено яйце. Ако стопанката е решила да замеси пита, слага нечетен брой яйца - три, пет или седем. Изработва се и кръст от тесто, който се поставя в средата на хляба.

Багренето с материали от растителен произход е познато на хората от дълбока древност
ЕМО ЕТЪР

Яйцето на Великден символизира плодородието, късмета, здравето и щастието, то е символ на началото на нещо ново и хубаво.

Традицията за Великден повелява първото боядисано яйце да е в червено, да се постави пред иконата на Божията майка и да се пази до следващия Великден. Докато е топло, с него се прави кръстен знак на челата на децата в семейството.

Яйцата за най-хубавия християнски празник  се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Техният брой зависи от броя на членовете на семейството, като към тях се прибавят и тези на кумовете и кръстниците.

В началото на 19 век у нас яйцата са се боядисвали под ръководството на най-възрастната жена в къщата, като се използвали отвари от растения. С отвара от риган се получава червената боя, смрадликата оцветява в оранжево, зеленото се постига с коприва, а жълто - с орехи или люспи от стар лук. С времето обаче, в различните краища на страната се развиват различни школи за писане на великденски яйца. Днес от тях са се запазили три - във Велинград, Етрополе и Ихтиман.

По традиция и тази година на Велики четвъртък от 10.30 часа в двора на Етнографска къща при Регионален исторически музей – Добрич, ще бъде открита работилничка за боядисване и писане на великденски яйца. В проявата ще се включат деца от НЧ „Български искрици – 2016“. Те ще разкажат какво са научили за многообразието от ритуали и символи, свързани с най-светлия християнски празник, и за различните техники на рисуване и шарене. Всеки  гост ще може сам да сътвори пъстро яйце, в което да вложи своето умение и фантазия.

Студенти от ЮЗУ и ученици от Езиковата гимназия рисуваха яйца с восък
Снимка: ЮЗУ