Детелина Николова: Изготвяме нови актуални планове на кварталите, за да привлечем средства за благоустрояване
Детелина Николова: Изготвяме нови актуални планове на кварталите, за да привлечем средства за благоустрояване / Дарик Добрич

Проблемите, свързани с благоустрояването на кварталите "Балик", "Строител", "Изгрев", бяха акцент в срещите на кандидата на ГЕРБ за кмет на Добрич Детелина Николова с работниците във фирмите "ЕСЕ", "Неди стил" ЕООД, "Тръбна мебел"- Добрич. Трябва да се реализира мащабният проект на Община Добрич за водния цикъл, който чака одобрение от Брюксел и финансиране от 53 милиона евро. До 2014 година в Добрич трябва да се изградят 86 километра нови водопроводи и 17 километра канализация, с които загубите на вода ще се редуцират с 40%. Веднага след това ще последва и асфалтирането на пътните участъци, заяви Николова.

Що се отнася до междублоковите пространства и терени в кварталите, екип от експерти започва изготвянето на документация за нови актуални планове, чрез които ще се кандидатства по оперативните програми на европейските фондове през новия планов период 2013-2020 година. Специалистите ще се срещат с гражданите и ще се съобразяват и с техните предложения за благоустрояването на района, в който живеят. Проектирането се реализира безвъзмездно в рамките на вече одобрения проект "Интегрирани планове", заяви Николова. За изграждането на така наречените "легнали полицаи" по ул."Поп Богомил" настояха работници. Проблем за работещите в "ЕСЕ" са осветлението и сметосъбирането в района на фирмата.

През 2012 година предстои обсъждането на новата транспортна схема на Добрич. През 2013 година приключват договорите с настоящите превозвачи и ще бъдат насрочени нови търгове. Тогава ще се търсят варианти и за оптимизирането на градския транспорт от централната градска част и кварталите към промишлената зона.
Налага се да се отделя все по-голямо внимание и на проблема с опазването  на всички  нови придобивки в нашия град. В тази връзка Общината работи все по-активно и с вашата фирма, заяви Детелина Николова на срещата с охранителите от дружеството "Федерална служба за безопасност".

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Добрич отново призова гражданите, живеещи в жилищни блокове, да се възползват от възможността да ползват 50-процентно безвъзмездно финансиране на енергийноефективни дейности, което ще  стартира от началото на 2012 година. Необходимо е обаче гражданите да регистрират сдружение в съда. С предимство при финансирането ще се ползват гражданите, постигнали обединение в целия жилищен блок, а не само в отделни входове, каза Николова.