Делата в Окръжен съд – Добрич не се проточват, смятат съдии
Делата в Окръжен съд – Добрич не се проточват, смятат съдии / netinfo

Общо 2177 дела са решени през 2008 година в Добричкия Окръжен съд, съобщи председателят му Енчо Енчев. 65% от тях или 1 424 дела са решени в тримесечен срок, подчерта Енчев. Според него това показва сравнително бързо съдебно производство, за разлика от разпространеното обществено мнение за проточване на делата в съдилищата.

Съдиите в Окръжен съд са гледали 678 наказателни дела, 86% от тях са завършили с присъда в срок от три месеца. Търговските дела, гледани през изминалата година са 238 - 66% от които са решени в тримесечен срок. Броят на гледаните граждански дела в Окръжен съд – Добрич през 2008 година е 1129. 58% от тях са решени в срок до 3 месеца.

Добричкият Окръжен съд е започнал новата година със 17 висящи наказателни дела, информира още съдия Енчо Енчев. 13 от тях са от втората половина на миналата година. Сред най-честите причини за отлагане на делата са събиране на допълнителни доказателства по тях, неявяване на свидетели или представени болнични листи от адвокати, коментира Енчев.

За миналата година в Окръжен съд - Добрич по съкратено съдебно следствие са разгледани 28 наказателни дела на първа инстанция. Най-често това са били дела за наркотици и ПТП-я със смъртен случай.