Деца от Тервел направиха  40 кукли с образи на Йовкови героини
Деца от Тервел направиха 40 кукли с образи на Йовкови героини / netinfo
Три първи награди са присъдени в конкурса за кукли, посветен на годишнината от рождението на Йордан Йовков, обяви зам. кметът на община Тервел - Диана Илиева. По регламент куклите трябваше да представят популярни женски образи от Йовковото творчество. В инициативата се включиха деца и ученици от кметството от 3 до 18 години.

40 кукли бяха представени на конкурса. Образите на Василена от разказа „Сватбата на Василена”, на Тиха от „През чумавото” и на Женда от „Постолови воденици” си поделиха първата награда. Отличените кукли са дело на децата от от училището в село Поп Груево, детската градина в село Коларци и училището в село Каблешково.

Куклите, изработени от дърво, бяха предоставени от общината. Участниците в конкурса трябваше да изработят костюма със свои материали по начина, по който си представят героинята.

Най-много са куклите, представящи  образа на Рада от „Шибил”, каза Диана Илиева.

Изложбата с Йовковите героини е подредена в сградата на общината в Тервел. Вече има договорка експозицията да гостува в Генерал Тошево. Обмисля се възможността тя  да бъде показана и на други места.