Дарителите ползват данъчни отстъпки, напомнят от НАП
Дарителите ползват данъчни отстъпки, напомнят от НАП / Дарик Добрич

Фирми, направили дарения през 2014 г., могат да ползват 10% данъчно облекчение, напомнят от НАП. 55 са добричките юридически лица, които са направили това през данъчната кампания на изминалата година.

През месец юни 2014-а, Добрич и други населени места от областта пострадаха от наводнение. Тогава много добрички фирми станаха съпричастни с бедстващите и оказаха помощ чрез лични средства и дарения към БЧК. Те могат сега да намалят дължимия си данък с общ размер 10 на сто положителния си счетоводен финансов резултат. Същият размер на данъчно облекчение фирмите могат да ползват, ако са направили дарения през изминалата година на детски ясли, детски градини и училища; на хора с увреждания, социално слаби лица, културни институции и др.

С дарение в полза на Център „Фонд за асистирана репродукция" и Център „Фонд за лечение на деца" може да се намали данъчната основа с до 50%. За данъчни цели на фирмите се признава безвъзмездно предоставената помощ за меценатство в размер на 15 на сто от печалбата.

Общият размер на разходите за дарения не може да превишава 65 на сто от счетоводната печалба, съобщават от НАП. Данъчното облекчение се ползва с подаването на годишната декларация, като се попълва приложение 1. Срокът за подаване на декларации е до 31 март на 2015 година.