Д-р Валери Веселинов в студиото на Дарик, архив
Д-р Валери Веселинов в студиото на Дарик, архив / Дарик Добрич
Новият председател на РЛК - Добрич смята, че за да се промени българското здравеопазване към по-добро трябва воля от държавата
Националният рамков договор 2018 г. е по-добър от миналогодишния, заяви в ефира на Дарик новият председател на Регионалната лекарска колегия на Българския Лекарски съюз/БЛС/ в Добрич д-р Валери Веселинов. „Осезаемо е увеличението в болничната помощ и  много голяма част от пътеките са с променени параметри към по-добро, което не беше правено много отдавна. Има увеличение с 14 млн. лв.в първичната извънболнична помощ, с 19 млн.лв. в специализираната извънболнична помощ и увеличение в медикодиагностичните дейности. Далеч съм от мисълта, че това е идеалният договор, но определено е добра крачка напред и аз лично изразявам удовлетворение от факта, че взехме решение да бъде подписан този договор” – коментира д-р Веселинов.

На свое заседание преди дни БЛС взе решение да подпише нов рамков договор с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Според законовите изисквания подписването на новия договор трябва да се случи до 28 февруари, за да може да влезе в сила от 1 април 2018 г.

„Далеч съм от мисълта, че това е идеалният договор, но определено е добра крачка напред и аз лично изразявам удовлетворение от факта, че взехме решение да бъде подписан този договор. Това обаче по никакъв начин не променя системата на здравеопазване в България и проблемите, които имаме остават и не се решават с рамковия договор. БЛС не може сам да реши тези проблеми. За да се промени глобално състоянието на здравеопазването у нас е нужна воля от органите и институциите на държавата” – подчерта още д-р Веселинов. 

Той пое поста на председател на Регионалната лекарска колегия на БЛС в Добрич от д-р Галя Василева за нов тригодишен мандат, след като бе избран с мнозинство на отчетно-изборно събрание на колегията. За заместник-председатели са избрани д-р Георги Желязков и д-р Златина Георгиева, а в новия УС на РЛК-Добрич влизат д-р Илко Нанев от Шабла, д-р Калоян Куртев и д-р Калоян Велков.