Цената на брашното скочи, хлебопроизводителите искат БДС за хляба
Цената на брашното скочи, хлебопроизводителите искат БДС за хляба / Дарик Нюз - архив

Цената на брашното в момента е изключително висока" - заяви за Дарик Добрич председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите Тошко Няголов. Той посочи, че долната граница от която започва да се търгува брашното е 880 лева за тон, брашното за закуски надхвърля 1000 лева, а най-обикновеното брашно за хляб се очаква да надхвърли 900 - 920 лева за тон. „Нямам обяснение за тези цени, пшеницата очевидно е най-високата разменна монета в момента, а в целия свят храните навсякъде поскъпват" - коментира Няголов.

Той обяви още, че малките и средни производители в бранша оцеляват като намаляват заплатите на работниците и съкращават заетите в производството." Това са единствените ни резерви и то е за сметка на непроменената цена на хляба" - категоричен бе Тошко Няголов. По негови изчисления ако цената на хляба се вдигне с 40%, месечният бюджет на едно домакинство няма да се увеличи с повече от 15 лева.

„Отдавна настояваме за въвеждане на БДС за основните видове хляб" - каза още председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добричко. Според него така ще се гарантира чистотата на продукта без влаганите сега коректори, оцветители и стабилизатори.

„В Европа не ядат заводски хляб и бягат от опаковките" - подчерта още Няголов. Той сподели, че европейските производители използват хартиени опаковки, които позволяват на хляба да диша и да се проветрява. У нас подобна практика се налага твърде бавно, защото води до оскъпяване на продукта, а покупателната способност на българите е по-ниска, смята Няголов.