БСП протестира назначаването на нови РИК за референдума догодина
БСП протестира назначаването на нови РИК за референдума догодина / DarikNews.bg

Областният съвет на БСП-Добрич категорично протестира срещу Решение от 13 ноември т.г. на ЦИК, с което са приети правилата за назначаване на районни избирателни комисии /РИК/ за произвеждане на национален референдум на 27 януари 2013 г., съобщават оттам. Според червените, с това решение ЦИК грубо нарушава Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, където се постановява, че референдумът се произвежда от „Районните избирателни комисии за произвеждане на изборите за народни представители". Никъде нормата не указва назначаването на нови такива, коментират от БСП.

С решението си ЦИК нарушава правата на всеки отделен гражданин в държавата, като му отнема правото да участва в процеса на избор на новите РИК чрез своите представители във властта - парламентарно представените партии, казва се още в съобщението и се пояснява, че ЦИК взима решение за назначаване на нови състави на РИК, различни от произвелите парламентарните избори през 2009 г..

БСП обжалва пред ВАС решението на ЦИК, защото е страна в политическия процес при определяне квотите на отделните парламентарно представени партии, които дават предложения за новите състави на РИК пропорционално, според получените мандати в настоящия Парламент.