БСП -Добрич  започва подписка срещу данък „колиба” и  Избирателния кодекс
БСП -Добрич започва подписка срещу данък „колиба” и Избирателния кодекс / Дарик Добрич

БСП -Добрич се включва в националната инициатива на партията за събиране на подписи срещу въвеждането на т.н. данък „колиба" и проекта за Изборен кодекс.

Предвижда се с  данък „колиба" да се облагат имоти под 1680 лева, припомни областният лидер на червените Владимир Калчев. По думите му  това няма да доведе до съществена промяна в събираемостта  на местните данъци и такси.
 
Предлаганите в новия Избирателен кодекс промени отнемат демократични права на гражданите, заяви още Владимир Калчев. БСП е против предложението кметове да се избират пряко само в населени места над 500 души, както и срещу предложението за намаляване с 20 % на броя на общинските съветници. Ако Избирателният кодекс се приеме в този вид, броят на общинските съветници в Добрич ще бъде намален от 41 на 33, посочи Калчев.

Предлаганата двустепенна регистрация на участниците в изборите пък има за цел от изборите да отпаднат малките партии, заяви още Калчев.

Бланките за подписката вече са раздадени на общинските председатели на БСП в Добричка област. Всяка партийна организация сама ще избере по какъв начин ще организира набирането на подписи.