Близо 60 фирми ще се представят на Борсата за семена
Близо 60 фирми ще се представят на Борсата за семена / Дарик Добрич, архив

Специализираното изложение „Борса за семена и посадъчен материал” ще се открие на 5 февруари в 10 часа в СК”Простор”, съобщават организаторите от Добрички панаир. Борсата, с която се открива календарът на селскостопанските прояви в страната, ще се проведе за 19 път. Форумът продължава до 9 февруари. През петте дни земеделските производители ще имат възможност да направят своя избор и да си осигурят най-добрите продукти за сеитбена кампания `2013.

Над 58 фирми от страната и чужбина са заявили участие в изложението. Този форум се е утвърдил като своеобразен център както за излагане на българската продукция и място за ползотворни контакти между семепроизводители и търговци. Интересът към изложението се превръща в стимул за българските производители на семена и посадъчен материал да предлагат най-доброто от своите продукти и всяка година да се стремят да бъдат конкурентноспособни на пазара, коментират от Добрички панаир. Нетрадиционно, наред с предлагането на семена и посадъчен материал, торове и специализирана литература, на изложението ще бъде представена и селскостопанска техника.

Сред поканените да присъстват гости са министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов, зам.-министър Светлана Боянова, представители на ДФ Земеделие, председателят на Селскостопанска академия проф.Славейков, депутати, кметове и др.

Посетителите ще могат да разгледат изложението непосредствено след официалното откриване. Същия ден от 14 часа в конферентната зала на СК „Простор“ ще се проведе среща на членовете на Националната асоциация за семена. Ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с трудностите за българските семепроизводители при производството, сертификацията и реализацията на семената с български произход.

На 5 февруари ще бъдат връчени и традиционните награди на Добрики панаир АД.