Бизнесът вече може да ползва схемата Добри и безопасни условия на труд по ОП РЧР
Бизнесът вече може да ползва схемата Добри и безопасни условия на труд по ОП РЧР / Дарик Добрич

Малкият и среден бизнес се интересува най-вече от 100% безвъзмездна финансова помощ от европейските програми. Затова той може да ползва отворената преди ден схема "Добри и безопасни условия на труд" по ОП“Развитие на човешките ресурси“, заяви експертът по европейско финансиране Елза Григорова на среща с местни предприемачи, организирана от ГЕРБ. Срещата е част от кампанията на партията в различни градове на страната, започнала в началото на годината. на форума присъстваха депутатите Ирена Соколова, Румен Иванов и Живко Мартинов.

Мярката за добри и безопасни условия на труд дава възможност на микро, малки и средни предприятия напълно безвъзмездно да модернизират производството си, да подобрят средата в предприятието, да осигурят лични предпазни средства и работно облекло, да изградят кътове за почивка. Минималният грант е 50 хил.лева, а максималният – 391 хил.лева, посочи Григорова и добави, че тази мярка е ценна и желана от фирмите. Големи предприятия също могат да се включат, но за тях безвъзмездната помощ е 80%.

България все още има малко присъствие в кандидатстването и реализирането на проекти директно в Брюксел, с пряко европейско финансиране. Реално само няколко компании от IT-сектора имат депозирани такива проекти. Елза Григорова заяви, че съветва фирмите да се насочат към такова пряко финансиране, като подчерта възможностите, които дават Програмата „Хоризонт 2020“ за научни изследвания и иновации и Програма COSME за конкурентноспособност на предприятията.

Представителите на бизнеса споделят, че все още им е трудно да извървят пътя от идеята, през изработването на проекта до финансирането му, каза още Елза Григорова. Един микро или малък бизнес трябва да направи първия си проект поне с един счетоводител, който вече е отчитал проекти. Облекчение е, че по седем оперативни програми, без ПРСР, се кандидатства и се отчита електронно, с по–малко бумащина, посочи Григорова.