Плочките в центъра
Плочките в центъра / Дарик Добрич
Бившият кмет на Добрич Детелина Николова, която бе на поста 12 години, не поиска да коментира санкциите, налагани върху европейски проекти, реализирани през нейното управление. Преди дни стана ясно, че Община Добрич ще плати 100 000 лева корекция за ремонта на пешеходната зона и това е минималната санкция, наложена от Управляващия орган на ОП „Регионално развитие“. Друга санкция – за депото в Стожер, е обжалвана в съда от сегашните управляващи.
 
„Коментар няма да направя“, каза Николова, „има си правила, има си ръководители на проекти. Мисля, че и те трябва да заемат позиция. Виждате, че проблемите се размиват и са различни. За депото движихме процедура за жалба в края на мандата. Дай Боже, да стане както е сега на първо ниво, може да коментираме когато приключат много неща.“, каза Николова, имайки предвид, че на първа инстанция в Административен съд Велико Търново санкцията бе премахната.

Съдът отмени глобата от 4,2 млн. лева, наложена на община Добрич заради сметището в Стожер
 
По корекцията за ремонта на центъра, бившият кмет смята, че трябва да коментира ръководителят на проекта – зам.-кметът по икономическо развитие Надежда Петкова. „Има си ръководител, има си изпълнител, строители“, заяви Николова и обясни, че няма да говори повече, защото никой не я е уведомил кога и защо е наложена санкцията. Попитана одобрява ли облика на центъра сега, бившият кмет каза, че и тя се тревожи от състоянието му, но „си има детайли и правила“.
 
Обърнахме се за коментар и към Надежда Петкова – бившият зам.-кмет, ръководител на проекта за ремонт на центъра, настоящ общински съветник от ГЕРБ и председател на Постоянна комисия „Регионално развитие, международно сътрудничество, европейски програми и проекти“. Тя отказа да гостува в студиото на Дарик и да коментира европроектите, реализирани през нейния мандат, защото работи във Варна понастоящем. Отказа и да отговаря за санкцията на депото в Стожер, защото не е ръководител на този проект.
 
Колкото до центъра, Петкова подчерта, че докато е била ръководител на проекта, всичко е било наред. И още: „Нямам ангажимент да коментирам неща, които се случват в момента, при положение, че има обект гаранционен и ситуация, съгласно договор. Аз не съм информирана за санкцията и не мога да я коментирам. Принципно си има правила. Когато говорим за вече изпълнен обект, въведен в експлоатация, приет и актуван, има си гаранция, съгласно договор, и обект, който е гаранционен. За мен е важно какво се случва после – една фирма е направила нещо и си носи съответната гаранция“, каза Надежда Петкова.
 
Попитана отчита ли ремонтът на центъра като успешен проект. Тя отговори положително: „Да - в рамките на това, което е било заложено в разрешителното за строеж, изпълнено и актувано към момента на приключване на проекта. Оттам – нататък, като поддръжка и условия по договор си е вече последваща ситуация, която си има договорни отношения и правила - как се случва по договор ситуацията“.
 
Надежда Петкова каза, че няма никакво обяснение за състоянието на плочките на пешеходната зона. „Аз бях свидетел на някакви отношения, които се развихриха и в медиите, между Общината и фирмата-изпълнител по отношение на експлоатацията и тежките машини, които минават по центъра. Повече не съм информирана и не мога да вземам отношение за неща, които се случват в мое отсъствие. Моята работа е била проектът да бъде изпълнен съгласно административен договор и да комуникирам с Управляващия орган по отношение неговото администриране и отчитане. Има си съответни процедурни правила, нека да си следваме процедурата. Минал е и 5-годишният период на мониторинг и аз от две години и половина нямам информация“, завърши Петкова.
 
Тя каза, че за качеството на изпълнение не е била отговорна, имало е строителен надзор. Не посочи обаче имена на хора, от които да потърсим отговорност. Сподели още, че сегашната общинска управа не са потърсили връзка с нея като ръководител на проекта, не са й искали обяснения, съвети или мнение.

Припомням, че за изпълнението на проекта за ремонт на центъра бе образувана прокурорка проверка, след самосезиране на Окръжна прокуратура по медийни публикации. Проверката е приключила с отказ за образуване на производство, понеже не са събрани данни за извършване на престъпление от общ характер при договорирането на ремонта и неговото изпълнение. За Дарик, окръжният прокурор Пламен Николов посочи, че в институцията са в готовност при постъпване на нови сигнали и доказателства, да подновят проверката.