Йордан Йорданов и Росица Маркова
Йордан Йорданов и Росица Маркова / Дарик Добрич
Последната дума ще има ВАС, но решението е изключително благоприятно за общината
Великотърновският административен съд отмени финансовата корекция от 4,2 млн. лева, наложена на община Добрич като водещ партньор при реализирането на проекта за регионалното сметище в Стожер, съобщиха кметът на Добрич Йордан Йорданов и юристът на общината Росица Маркова. Последната дума ще има Върховният административен съд, но решението на съдилището във Велико Търново от 20 февруари е изключително благоприятно за общината.

Кметът на Добрич: Трябва да платим санкцията от 4 млн. лв. по проекта за депото

Според решението се отменя като незаконосъобразен актът, с който се налага финансова глоба в размер на 3 890 123 лева по договора за строителство на регионалното депо и глоба в размер на 179 778 лева по договора за строителен надзор, или общо  4 069 791 лева. Глобата бе наложена през април 2016 година от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013", припомни Маркова. Общината пък заведе дело през лятото на същата година. Съдът се произнесе след 5 заседания.

Общината ще тегли два заема, за да покрива дългове

Съдът счита, че липсват адекватни и фактически основания, на които той да се позовава, няма посочени правни такива, липсват мотиви защо корекцията е за сметка на бенефициента, а не на управляващия орган.

Съдът освен това смята, че е било нарушено правото на общината на защита. „Това е така, защото бяхме изправени пред сложна юридическа ситуация, в която бяхме принудени да оспорваме в много кратки срокове разнопосочни изявления на управляващия орган с цел наистина да бъде наложена корекция. И тази ситуация е била отчетена от съда, коментира Росица Маркова.

Последната инстанция по казуса е Върховният административен съд.  До него ще се стигне, ако управляващият орган реши да обжалва в законовия 14-дневен срок, след като страните бъдат официално уведомени.

Кметът Йорданов определи решението на съда във Велико Търново като огромен успех. „Глобата беше прът в колелата на политиките, които аз и екипът ми искахме да водим. Имаме вече надежда, че това което заложихме в началото на мандата, ще върви вече с по-бързи темпове. Положихме много усилия да стигнем до този резултат”, заяви Йорданов.

Той посочи, че до момента общината е изплатила почти две трети - около 2,8 млн. лева, от цялата сума на глобата. За целта бяха изтеглени два кредита, отделно се доплаща от бюджета, припомни Йорданов. Ако решението на съда влезе в сила, средствата, платени до момента, ще бъдат възстановени на община Добрич от МОСВ.

„Отчитаме факта, че има следваща инстанция и че решението все още не е влязло в сила, но това е една изключително важна стъпка за общината”, коментира Маркова.

Кметът добави, че тези 4,2 милиона лева биха означавали 6 години поддръжка на уличната мрежа в града.

На практика първоинстанционният съд премахна финансовата корекция. Тя се връща за преразглеждане на управляващия орган. Развитие по случая се очаква в следващите два-три месеца.