Кметът: Търси се решение за разбитите плочки по центъра
Кметът: Търси се решение за разбитите плочки по центъра / Дарик Добрич
През тази година има шанс да започне ремонтът на част от околовръстното
Йордан Йорданов за Добрич
92464
Йордан Йорданов за Добрич
  • Йордан Йорданов за Добрич
Никой от общинските съветници до момента не се е отзовал на поканата на кмета Йордан Йорданов за среща по проблема с разбитите плочки в центъра на Добрич. Кметът отправи такъв апел миналата седмица с идеята да се търсят пътища за решаване на проблема.
 
Пред Дарик Йорданов заяви, че му предстоят срещи с експерти. Той иска и разговор с предишното управление, защото „те знаят най-добре какво се е случило, каква е била технологията, а и могат да дадат идеи”.
 
По думите на кмета вариантите  за действие са три. Първият е да се подменят счупените плочки, но според Йорданов това не е устойчиво решение и тази идея не му харесва.
 
Вторият вариант е да се махнат всички стари плочки и да се сложат нови, клинкерни, дебели 3 см. Според кмета сегашните, дебели 1,5 см., които бяха обявени за клинкерни преди 6 години, не са такива, а са просто боядисан бетон. Този вариант би струвал над 1,2 млн.лева.
 
Третата възможност е всичко да се направи наново – нов проект, ново търсене на финансиране и т.н. „Поемам отговорността и ще направя всичко възможно да реша този проблем. Това ще се прави паралелно с всичко останало - воден цикъл, саниране, ремонт на улици, не е малко отговорност, но аз ще я поема. Ще се боря и ще търся решение, и то до броени седмици и месеци”, заяви Йордан Йорданов. Той публично покани всички, които са имали досег до този проект, да помогнат да се реши казусът.
 
Очаква се голяма част от околовръстния път на Добрич да бъде ремонтирана тази година, каза още кметът.  Отсечката е държавна собственост и се стопанисва от Агенция „Пътна инфраструктура”/АПИ/. Йорданов е говорил многократно с експерти от агенцията пътят, който е пълен с дупки, да влезе в програмата на АПИ за тази година. Има шанс през 2017-та да бъде рехабилитирана частта от пръстена от изхода за Варна, в посока Албена, Балчик и Г.Тошево.
 
По повод започналото аварийно изкърпване на дупки по улиците със студена асфалтова смес Йорданов поясни, че такъв ремонт, макар и временен, не е излишен. „Един тон студена асфалтова смес струва 200-250 лева, ние сме поръчали 2,5 тона за около 500 лева. Превантивно запушваме по-големите дупки, които са се появили след януарските студове. По-добре ли е да получаваме искове от застрахователни компании за причинени вреди по автомобилите, попаднали в дупки?”, пита Йорданов.

Чуйте в прикачения файл още от думите на Йордан Йорданов по тези теми, както и за санирането, освобождаването от поста на директора на музея и др.