Органична предприемаческа мрежа ще заработи между Добрич и Констанца
Органична предприемаческа мрежа ще заработи между Добрич и Констанца / Дарик Добрич
Стартира трансграничен проект между Добрич и Констанца, който ще създаде мрежа от предприемачи – производители и търговци на органична храна, и ще спомага пласирането на тяхната продукция, представяйки ги в интернет портал. Очаква се виртуалното пространство да е готово след 6 месеца, проектът ще се развива година и половина. От българска страна по него работи Сдружение „Черноморски център за развитие“, а от румънска – НПО "Маре нострум" – Констанца.

Предвидено е през идната зима да се проведат обучения в помощ на биопроизводителите, които ще ги подпомогнат за сертифицирането им. Планирани са и събития – фермерски пазари от двете страни на границата, както и семинари на терен в биоферми. Ще се състоят два фестивала за органична продукция - "Даровете на природата" - догодина около Великден в Констанца, а около 25 септември и в Добрич. В проекта участват земеделци, търговци, както и от образователният сектор – ПГ по аграрно стопанство, които също произвеждат екологично чисти култури на своето опитно поле, разказа Татяна Няголова от училището.

Нели Николаева Господинова, която ръководи проекта, споделя схващането, че Добрич винаги е бил търговско средище и трябва да се върне към същността си. Тя каза, че след изваждането на светло на биопроизводителите, се очаква към тях да се обърнат и от туристическия бранш, за да потребяват родната качествена продукция. Биопроизводители от региона, както и ресторантьори, споделиха, че големият проблем е сертифицирането и дистрибуцията. Липсата на легалност на тези производители на бутикова, но много качествена продукция пречи на организацията на местни фермерски пазари. 

В Румъния се организират редовно цветущи и богати фермерски пазари и се продават стоки на малки производители – от живо месо, през кашкавал и мляко, до подправки и сладка – на площади и улици. Попитана за принципа на организация, представителят на "Маре нострум" Михаела Мареа-Кандеа обясни, че и там производителите нямат биосертификати, защото издаването им е трудно, но държавните и регулаторни органи не пречат на пазарите.

Пожеланията от и към участниците в първата среща по проекта "Румъно - Българска органична предприемаческа мрежа" бяха да се работи за това Добричка област да стане умен зелен трансграничен район, което ще удовлетвори и производители и потребители, които все повече търсят качество.