Форум "Добрич в бъдеще време"
Форум "Добрич в бъдеще време" / Дарик Добрич
Фестивал на хляба, фермерски пазари, ИТ бизнес и биопроизводство са сред формулираните насоки за развитие
Форумът „Добрич в бъдеще време“ събра ценни идеи за развитието на града и региона. Събитието бе организирано от Гражданска инициатива „Глобален Добрич“ и бе посетено от десетки души, сред които депутатът Йордан Йорданов, бившият кмет Лъчезар Росенов и председателят на Общински съвет Иво Пенчев, който участва до края. Въпреки отправените покани, не присъстваха други общински съветници. Водещ на форума бе известният артист Георги Енчев, който е родом от Добрич и се включи във всички дебати.
 
В първата част на събитието бяха представени пет лекции от експерти, развили идеи за възможните сфери на развитие на Добрич. Димитър Събев говори за „Икономика на периферията“; Румен Драганов за „Туризмът като (не)осъществена мечта за един град“; Аспарух Коев – "Как да пре-създадем ИТ индустрията в Добрич - използвайки ресурсите от София и чужбина“; Надежда Пампорова – за „Еко селище ДоброЖънци“ и Пепина Митева - за „Силата на вдъхновението“.

Форум "Добрич в бъдеще време"
Дарик Добрич


Всяка от темите бе предложена за допълнително разработване от гражданите в малки работни групи, като след това идеите бяха представени на сцената на Младежкия център. Всички присъстващи се обединиха около извода, че в Добрич липсва представителен и разпознаваем продукт – запазена марка, който да бъде рекламиран и да привлича посетители. Бе предложено да се изобрети такъв, като идеите са това да бъде Добрич хляб фест; фестивал за съвременно изкуство, включително 3Д и видеоарт; или фермерски пазар, което да върне града към същината му, както е бил създаден и както е функционирал също успешно преди промените. Бе казано, че трябва да се разработи и ПР стратегия.
 
Предложено бе да се заложи на зеленото – особено след като Добрич бе обявен за най-зелен град в България в класацията на Дарик радио „Най-добрият град за живеене“. Бяха лансирани идеи за развитие на кръгова икономика с производство на енергия от отпадъци от земеделието; биопроизводство; продажба на чиста, местна земеделска продукция на локални пазари и събития. Подчертано бе, че Добрич трябва да обърне повече внимание на младите хора, като създаде алтернативно пространство за култура и причини те да искат да се върнат след образованието си.
 
В сферата на ИТ бе обещано конкретно от Аспарух Коев, че ще се работи за привличане на високотехнологичен бизнес и отделни специалисти, които да живеят и работят в града, тъй като е чист, спокоен и добър за отглеждане на деца. Георги Енчев предложи Добрич да стане университетски град, като бе прецизирано, че профилите на висшето образование трябва да бъдат екология и ИТ. Съветът на експерта по туризъм Румен Драганов бе „предлагане на традиционен продукт в традиционна среда“ и той пожела на добричлии да открият кой е този ключов за тях продукт.
 
Организаторите на Гражданския форум „Добрич в бъдеще време“ попитаха присъстващите още как да се развива занапред инициативата „Глобален Добрич“, която цели обединяване на усилията на всички добричлии, живеещи в града, страната и по света. Бе предложено инициативата да остане гражданска и да се провеждат редовно срещи, на които да се продължи работата по формулираните идеи.
 

Форум "Добрич в бъдеще време"
Дарик Добрич