Глобален Добрич
Глобален Добрич / Дарик Добрич
Форум "Добрич в бъдеще време" се провежда в Младежкия център
Гражданският форум „Добрич в бъдеще време“ ще се проведе на 28 май от 10.00 до 17.00 ч. в Младежкия център. Пред Дарик радио един от организаторите – Пламен Пеев, сподели, че това е уникално събитие за България, защото се прави от ентусиасти, изцяло гражданска инициатива, без бюджет, само с партньорството на Общината. Форумът ще срещне добричлии от града, страната и чужбина, за да обедини усилията им в изграждането на едно по-добро място за живеене. Пеев сподели, че организаторите се надяват да активират младите хора, които имат ценни и оригинални идеи и трябва да кажат в какъв град биха искали да живеят.
 
Инициативната група „Глобален Добрич“ се надява да се наберат наистина полезни и качествени идеи за развитие на града и региона. Възможните насоки, които виждат организаторите като успешни, са заложени в петте лекции, които ще бъдат изнесени в първата сесия на форума. Петима експерти в своята област ще споделят решения, които всички те са разработили специално за „Добрич в бъдеще време“.
Димитър Събев ще говори за „Икономика на периферията: производство, консумация, развитие“; Румен Драганов за „Туризмът като (не)осъществена мечта за един град“; Аспарух Коев – "Как да пре-създадем ИТ индустрията в Добрич - използвайки ресурсите от София и чужбина“; Надежда Пампорова – за „Граждански инициативи за екологична и общностна отговорност - Еко селище ДоброЖънци“ и Пепина Митева ще говори за развитието на човешките ресурси – професионалните възможности в такъв регион.
 
Според Пламен Пеев именно това са сферите, които описват развитието на Добрич и то особено тяхната комуникация. Той даде пример с потенциала биопродукти да се предлагат на базари и други търговски събития и да осигуряват по-висока посещаемост на града, оформяйки една специфична група туристи, които както преди години ще търсят в Добрич качествени местни храни и стоки. Т.нар. фермерски пазари също са насока за развитие, както и привличането на малък ИТ бизнес или специалисти, които да изберат града заради неговото спокойствие, чистота, зеленина и добри условия за отглеждане на деца.
 
Форумът ще продължи следобед с дебати в малки групи по темите, откъдето се очаква да излязат работещи идеи, които да бъдат развивани. Срещата е едно начало на дейността на „Глобален Добрич“, подчерта Пламен Пеев.