Фермери протестираха заради забавени субсидии
Фермери протестираха заради забавени субсидии / Дарик Добрич
От 42 хил.хектара, заявени през 2015/2016 година за биопроизводство, 30% били пасища и ливади
Земеделски стопани от Добрич и региона протестираха в подкрепа на исканията на фермерите от цяла България, съобщиха от Добруджанския фермерски съюз. Недоволните се събраха на паркинга на „Мосю Бриколаж”, за да изразят несъгласието си със забавянето на земеделските субсидии. Те протестираха и срещу заповедта на земеделския министър, с която се спира кандидатстването по мярка 10 „Агроекология” и мярка 11 „Биоземеделие” от новата Програма за развитие на селските райони.

Преди две седмици се разбра, че парите за тези две мерки са похарчени за две вместо за 7 години – до 2020 г.

„Биопроизводителите тази година няма да могат да кандидатстват по мярка 11 – ще има нулева година и до сега нямаше никакви симптоми за това. Парите са изхарчени много непрозрачно и безкрайно неефективно по отношение на биопроизводството”, заяви пред Дарик Валентин Манолов – производител на малини, спелта и лимец. По думите му статистиката показва, че от 42 хил. хектара за биопроизводство, заявени през 2015-2016 година, 30% са ливади, пасища и люцерна – т.е. отсъстват реални производствени площи. Това според Манолов е пример за неефективност и едва ли може да се представят доказателства, че е произведена дори една бала биосено.

С въпросната заповед биопроизводителите, които са получавали субсидии по мярка 214 на старата ПРСР, на практика също ще бъдат лишени от възможността да кандидатстват по новата мярка.

„Преди два месеца никой не знаеше за този проблем. Влезе служебното правителство и след около 20 дни анализ се оказа, че парите са похарчени”, заяви Манолов. В същото време по думите му търсенето на биопродукти расте.

„Освен това все още българските биопроизводители – тези които реално произвеждат, получават 70-80% от субсидиите, които получават европейските ни колеги. Това е несвършена работа от хората, които ни представляват в европейските институции”, коментира Манолов.

„Забавянето на субсидиите е притеснително, защото хората в момента трябва да купят торове, да направят обработки – това е свързано с допълнителен труд, защото не можем ползваме пестициди при биопроизводството. И изпадаме във финансова дупка. В Европа колегите си взеха субсидиите още края на миналата година”, каза още производителят.

На днешния протест фермерите приеха декларация, с която настояват да бъдат изплатени всички одобрени по заявленията на производители субсидии до 10 април т.г. Те искат незабавно да бъде отменена заповедта за спиране на мерки 10 и 11. В срок до края на март земеделците искат да им се предостави анализ за бюджетите по действащите мерки на ПРСР 2014-2020, от началото на периода до момента. Средствата да се предоставят само в дейности, които имат реално производство и дават реално добавена стойност - настояват още фермерите.

Малките и средни земеделски производители от Добричка област, които членуват в Добруджанския фермерски съюз, предупредиха, че ако средствата не бъдат изплатени до края на март 2017 г., ще преминат към ефективни стачни действия с блокиране на пътища в региона, за което ще призоват и техни колеги от други браншове и региони в България.