Безплатни разходки с комета за Седмицата на морето
Безплатни разходки с комета за Седмицата на морето / Дарик Варна

 

В рамките на Седмицата на морето ще има безплатни пътувания с комета от Варна до Балчик. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Кометите ще направят няколко безплатни курса утре или вдругиден, допълни министърът.

„Разказаха ми как е било навремето. За съжаление нямаме такива ресурси и възможности, но все пак е хубаво да започнем да възстановяваме Седмицата на морето. Всяка година ще я има тази", обеща Московски. Седмицата тази година се провежда под егидата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Следващата седмица проявите продължават с отворени врати на Българския морски квалификационен център (БМКЦ), където ще бъдат направени безплатни демонстрации на учебния тренажор. Между 80 и 100 човека пък ще имат възможност да минат безплатен обучителен курс на борда на ветрохода "Калиакра".

Шефът на БМКЦ кап. Тома Томов се оплака пред министъра, че сградата на морския център не е ремонтирана от построяването й през 80-те години на миналия век. Кап. Томов разкри, че БМКЦ предстои да се сдобие с нов Брегови тренировъчен комплекс в единия от двата канала между езерото и морето.

Ще бъдат положени усилия да бъдат осигурени средства за ветрохода "Калиакра" и участието му на престижната регата „Толшипс" догодина, обяви министър Московски. По време на визитата си във Варна той посети Морския квалификационен център и провери условията, при които се подготвят курсистите. Министърът управлява кораб на 3D симулатор, на който се обучават моряците. На шефа на транспортното министерство бе дадена възможност да покара кораб в Босфора, както и да управлява хеликоптер над протока.