Административният съд изпраща годината без забавени дела
Административният съд изпраща годината без забавени дела / netinfo

758 дела от началото на годината до момента са решени в Административен съд - Добрич, съобщи в ефира на Дарик председателят на съда Светлана Борисова. За сравнение - през същия период на миналата година броят на гледаните дела е бил 700.

„Средната натовареност на гражданските съдии в страната е около 14 дела на месец, при нас месечно гледаме около 7 дела" - призна Борисова и подчерта, че делата тепърва ще нарастват, като това зависи все още от правната култура на гражданите.

10 съдии работят в Добричкия Административен съд. За трите години от създаването му до момента няма нито едно забавено дело и всички са предадени в едномесечен срок, информира още съдия Борисова. Според нея друг атестат за добрата работа на съдиите е фактът, че много малка част от решенията се отменят от по-висшата инстанция.

Преобладаваща част от делата са свързани със Закона за устройство на територията и по-конкретно с изграждането на ветроенергийни паркове. Друга голяма част от образуваните преписки са по Закона за местното самоуправление и местните данъци и такси.

Административен съд Добрич все още няма собствена сграда. 10-те съдии са настанени в осем стаи в Съдебната палата и използват само една зала за заседания. В момента е в ход обществената поръчка по проектиране на сградата.