Административен съд - Добрич отчете положителна година
Административен съд - Добрич отчете положителна година / Дарик Добрич
Като изключително положителна за Административния съд в Добрич определи 2016 година ръководителят на съдилището Красимира Иванова. Пред Дарик тя заяви, че миналата година се характеризира с повишена натовареност и оптимална кадрова обезпеченост за институцията. В момента там има шестима съдии и това е оптимален вариант за работа, защото има възможност за образуване на два тройни състава, подчерта Иванова.

През 2016 година са образувани 693 дела, като един съдия е решил през годината 100-110 дела.  „Основният показател за качеството на работата са решените в бързия срок дела – в едномесечен срок от образуването им са решени 169 дела, а 322 - в тримесечен срок. Или общо 491 дела са свършени в тримесечен срок от образуването им, което е изключителен висок процент – 75,5% от делата. И през 2016 година запазихме това да се произнасяме  в едномесечния законов срок от обявяването на делото за решаване. Срочно произнасяне, което не се отразява на качеството, защото през 2016 година процентът на потвърдените ни решения е по-висок от 2015-а – 72,57% са потвърдените дела от ВАС”, сподели Красимира Иванова.

За първи път тази година АС е гледал голям брой дела - 24, по протести на Окръжната прокуратура срещу разпоредби от общинските наредби, при които прокурорите са установили, че противоречат на законите. Имало е и много дела по жалби на служители срещу наложени им дисциплинарни наказания – 52 за 2016 год.

През 2016 година АС-Добрич  взе участие за първи път в образователната програма „Съдебната власт -  информиран избор и гражданско доверие”. Тя цели превенция и повишаване на информираността на учениците от горните класове за структурата, функциите и значението на съдебната власт. Двама от съдиите са изнесли лекции пред младите хора, обсъждани са нарушения на Закона за движение по пътищата, общинска наредба за опазване на обществения ред и др. Лекциите ще продължат и през 2017 година. „Миналата година проведохме и симулативен процес, за тази година вече имаме заявки от няколко училища. Ще подготвим такива, на учениците им е много интересно, защото влизат в ролята на съдии, прокурори, вещи лица”, разказа Иванова.

От една година Административен съд – Добрич се помещава в новата сграда до Летния театър, която отговаря на всички съвременни изисквания за работна среда. Има две съдебни зали и дава възможност два състава да заседават едновременно. Трета зала ще бъде обособена като семинарна.