89 военни паметници вече фигурират в областния регистър
89 военни паметници вече фигурират в областния регистър / Дарик Добрич

Създаденият областен регистър „Военни паметници" вече включва 89 паметника, намиращи се на територията на Добричка област. По време на заседание на Областната комисия „Военни паметници" бе направено актуализиране на данните с включването на монумент от Крушари, за който общината не е разполагала по-рано с пълна информация, съобщават от Областна администрация Добрич.

Новият монумент в регистъра е записан като „Паметник на загиналите в Отечествената война от селищна система Крушари", като списъкът на убитите бойци включва 31 имена. Секретарят на комисията гл. експерт Красимир Куртев ще подготви и изпрати в Министерство на отбраната пакета документи за включването му в Националния регистър.

Най-много военни паметници има в община Добричка - 41, а най-малко в Каварна - 2. В община Балчик се намират 10 монумента на признателност към военни, в Генерал Тошево и Тервел по 9, в град Добрич - 8 броя и в Шабла - 3. С новия паметник Крушари вече присъства със 7 в областния регистър.

През изтичащата година в регистъра са включени два паметника, които са били пропуснати при създаването му. Очакванията са да има и още, защото Добруджа е осеяна с костите на загинали воини, а паметниците издигнати от признателните люде са много и е възможно да не са били обхванати всички наведнъж, коментират от Областна администрация. В комисията са внесени и съгласувани документи за паметници от община Добричка, нуждаещи се от спешен ремонт, на стойност 2 605 лева, но средства не са били отпуснати. Според Куртев нужно е искането за финансиране да бъде придружено с богат снимков материал, защото визуалното представяне на проблема е силен мотив.