601 договора по оперативните програми се изпълняват в Североизточния район
601 договора по оперативните програми се изпълняват в Североизточния район / netinfo

Областният управител Недко Марчев взе участие в редовно съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и на Регионалния координационен комитет към Регионалния съвет за развитие в Североизточен район.

Представена бе обобщена информация за първото полугодие на 2014 г. за изпълнението и въздействието на 7-те Оперативни програми, както и на други програми, съфинансирани от Европейските фондове за периода 2007-2013 г., върху социално-икономическото развитие на Североизточен район. Броят на сключените и изпълнявани договори в района е общо 601, на обща стойност 1 269 844 164 лв., като размерът на изплатените средства е над 40% от размера на договорените. Спрямо края на 2013 г. общият брой на всички договори е намалял с 18 %, а общият размер на договорените средства се е увеличил с 9%.

През програмния период 2014-2020 г. инвестиции на обща стойност 9,8 млрд. евро (с приноса на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейски фонд за морско дело и рибарство) ще бъдат насочени към развитие на образование, заетост, социално включване и здравеопазване за приобщаващ растеж; научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж; свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, добро управление и достъп да качествени административни услуги.

Представителите на Управляващите органи на Оперативните програми представиха актуална информация относно напредъка в преговорния процес с ЕК по всяка от съответните програми за периода 2014-2020 г.