500 ученици от Добрич се включиха в еко-обучение
500 ученици от Добрич се включиха в еко-обучение / netinfo

Повече от  500 ученици от 3 училища в Добрич се включиха в специален образователен проект за еко-обучение, свързано с разделното събиране на опаковки и опазването на околната среда. Програмата бе разработена от ЕКОПАК и Министерство на образованието и науката, като част от информационно-образователната кампания „Бъди модерен! Събирай разделно!". Тя обхвана 25 000 ученици от 60 училища в страната. 
 
Програмата обхвана училищата СОУ "П.Р.Славейков", ОУ" Хр. Смирненски" и  СОУ "Дора Габе". В рамките на 2 месеца - от началото на април до края на май -учениците от 1-ви до 4-ти клас имаха еко-часове на класа, в които научаваха какво се случва с отпадъците на сметището, как можем да помогнем на природата, като изхвърляме опаковките в синия, жълтия и зеления контейнер и как суровините се връщат при нас под формата на нови полезни предмети.

Специално за еко-часовете бяха създадени информационни табла, образователни книжки, пъзел и картонена игра. С тяхна помощ учениците се запознаха първо с това какво представлява сметището, където отпадъците се трупат на огромни купчини и замърсяват околната среда в продължение на много години. Един от най-показателните примери за това бе този за пластмасовите бутилки, които се разграждат за приблизително 400 години.