464 бракосъчетания и 6 кръщенета в Добрич през 2014 г.
464 бракосъчетания и 6 кръщенета в Добрич през 2014 г. / Дарик Добрич

Повече бракосъчетания са проведени в Обреден дом - Добрич през миналата година в сравнение с 2013-а. Това съобщи в ефира на Дарик организаторът на ритуали Коянка Кралева. 464 са били сватбите през 2014 г. срещу 334 през предната година. 296 от тях са били само разписвания. Кралева води статистика отдавна и констатира, че сключените бракове намаляват рязко след 1991 година, когато са правени по 1 200 ритуала годишно. Причините според нея са няколко - съжителството без брак, обедняването на населението и миграцията.

Около коледните и новогодишни празници има много сватби и в делничните дни, съобщи Кралева. Женят се главно българи, които са си дошли у дома за празниците, а живеят в чужбина, предимно в Германия. Тя даде пример, че там има ергенски данък 400-500 евро. Така също се лишават от солидна социална помощ децата на семейства без сключен брак. В момента на ден в Добрич има по 4-5 бракосъчетания.
19 са били през м.г. браковете с чужденци. Нашенки са се сродили с мъже от Англия, Косово, Ливан, Канада, Македония, Венецуела, Франция и Турция. Добруджанци са взели 3 булки от Украйна, 3 от Беларус и 4 от Русия.

През 2014 г. са направени 41 изнесени ритуала - в ресторанти, в розариума в градския парк, в Художествената галерия, в голф-игрища и морски комплекси. Сред най-паметните за служителите са сватбите в Археологически музей Варна с камерен оркестър, в Амфитеатъра на един от голф-комплексите отново с класическа музика на живо, в селата Църква и Пет могили. Най-пищни сватби правят ромите, които канят и много гости. Имало е 3 бракосъчетания в следствения арест в Добрич. Бързането за тях най-често е свързано с бременност и с възможността съпругата да посещава по-често задържания.

Кръщенетата почти отсъстват от календара на Обредния дом по настоящем. През 2014 г. те са били само шест, а предната година - седем. Техният брой също спада драстично след 1991 г. Въпреки това, уредниците се стараят да осъвременяват ритуала, наследен от социализма, свързвайки го с народните традици - търкулване на медена питка и прощъпулник. Кръщават се предимно малки деца - около годинка, дори и на няколко месеца, но има и големи ученици или възрастни, главно живеещи в чужбина. Все още хората масово избират за кръстници кумовете от сватбата на родителите, но все по-често предпочитат и приятели, които да бъдат духовни наставници на детето.