/ Дарик Добрич, архив
Повишава се качеството на сметосъбиране в общините
Регионалното депо в Стожер допринася количеството на депонирания отпадък в област Добрич да намалява, а общините да плащат по-малко отчисления в РИОСВ, каза в ефира на Дарик ръководителят му Теодора Петкова. Наскоро е преминала проверка на Управляващия орган за оценка на устойчивостта на проекта, изпълнен по ОП „Околна среда“. Мониторингът ще продължи общо 5 години – и след 2020 г., уточни Петкова. Вече всички съоръжения работят, направени са всички доставки.
 
Общо 97 700 тона отпадъци са депонирани в Стожер от началото на експлоатацията на клетката през март 2015 г. досега. За година влизат около 53 до 58 000 тона боклук, които са според очакванията. Оползотворяват се 32%, което е с 5% по-малко от заложеното в проекта, каза Петкова, но отбеляза, че по-ниските нива на рециклиране се дължат на факта, че по-късно са се включили количествата от претоварните станции в Тервел и Балчик. В първата се събират отпадъците и от шуменската община Никола Козлево, а във втората – от трите морски общини в Добричко. Ръководителят на депото се надява скоро да бъдат достигнати разписаните количества за преработка и продажба.
 
Тя подчерта, че има повишаване на качеството при сметосъбирането в общините Добрич, Добричка, Генерал Тошево и Крушари, откъдето постъпва необработен всичкия боклук от сивите контейнери, строителни отпадъци и биомаса от специалните зелени контейнери. Тяхното въвеждане е много полезно, защото отделеният биоотпадък се прави на стандартен компост, който сега се предоставя безплатно на общините, а след изтичането на проекта ще се продава.

В момента от депото в Стожер могат да реализират на пазара само опаковките за рециклиране. Строителните отпадъци се трошат на място и се ползват за изграждане на вътрешни пътища, а всичко неоползотворено, се депонира и запръстява в клетката с материал от нестандартен компост, който също депото си произвежда.
 
Радостно е, че в община Добричка активно работят по разделното сметосъбиране, съвместно с Депото, като в 10 села се раздават чували за опаковки на определени домакинства, а събирането им се извършва от екипа на регионалното съоръжение. Друго подобрение е работещата система от зелени контейнери в Добрич, кв. „Рилци“ и Генерал Тошево. Такава вече се въвежда и в община Добричка.
 
Оказва се, че боклукът от деветте общини постъпва нерегулярно в Стожер. Много повече са отпадъците през лятото от претоварна станция Балчик, заради туристическия поток, но пък през зимата има рязък спад. Тогава пък се увеличава притокът на пепел и сгур. Въпреки този дисбаланс, в депото се справят през цялото време с 20 души работници и още толкова технически персонал и поддръжка.