30 безработни започват работа по програми за заетост
30 безработни започват работа по програми за заетост / Дарик Добрич

Одобрени са регионалните програми за заетост в Добричка област, съобщиха от бюрото по труда. Те ще осигурят работа за 6 месеца на 30 безработни от общините Генерал Тошево, Шабла и Тервел. Дейностите, които ще се изпълняват са комунално-битово обслужване, благоустройство на населените места в общините, поддържане и опазване на общинската собственост, опазване и поддържане на околната среда. Финансовият ресурс е в размер на 66 240 лева.

Междувременно започна приема на проектни предложения по две грантови схеми оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". По схема "Квалификационни услуги и обучения за заети лица" могат да кандидатстват малки, средни и големи предприятия. Общият бюджет на схемата е в размер на 34 млн. лева. Първата дата за подаване на проектни предложения е 29 февруари, а втората 31 май.

По схема "Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта" ще се подкрепя обучение на безработни за придобиване или повишаване на професионалната квалификация, като на успешно приключилите курса на обучение ще се осигурява възможност да стажуват при работодател за срок от три месеца. Общият бюджет на схемата е в размер на 35 149 758 лева. По тази схема могат да кандидатстват образователни и обучаващи организации, работодатели, социално-икономически партньори. Първата дата за подаване на проектни предложения е 19 март, а втората 30 април.